Властите в САЩ съдят Мъск

Милиардерът не се е явил в съда на 15 септември, за когато му е била връчена призовка

Любопитно
12:58 - 06 Октомври 2023
2507
Властите в САЩ съдят Мъск

Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) е завела дело срещу предприемача Илон Мъск в опит да го принуди да свидетелства относно процедурата, свързана с купуването на социалната мрежа "Туитър" (Twitter), известна вече като "Екс" (X), съобщи телевизия "Ен Би Си нюз", цитирана от ДПА. 

Мъск не се е явил в съда на 15 септември, за когато му е била връчена призовка, става ясно от жалба, внесена в съд в щата Калифорния от адвокати на Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Тя обяви, че разследването й трябва да установи "дали някой е извършил измама при търговия с ценни книжа", като е спекулирал с акции на "Туитър" през миналата година. Тогава Мъск е купувал пакети от ценните книжа на технологичната компания, което се е отразило на борсовата им стойност и е възможно дадено лице или лица да се възползвали от тази ситуация, за да се обогатят неоснователно чрез спекулативни сделки с акции на "Туитър".

Милиардерът приключи придобиването на социалната мрежа през октомври миналата година. Сделката се оценява на около 44 милиарда долара.

Същевременно американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla), чийто мажоритарен собственик е Мъск, е намалил цените за пазара в САЩ на е-колите от сериите "Модел Уай" (Model Y) и "Модел 3" (Model 3), става ясно от корпоративния сайт на компанията, посочва Ройтерс, цитирани от БТА. 

Цената на електрическия седан "Модел 3" е понижена с 1250 долара до средно 38 990 долара, а на електромобилите от серията "Модел Уай Лонг рейндж и пърформанс " (Model Y Long Range and Performance)  - с 2000 долара до средно 48 490 долара.

Преди около месец корпорацията намали цените на по-скъпите си модели - широкият седан Ес (S) и големият високопроходим Екс (X), посочва Ройтерс.