Властите в София ще заседават извънредно заради случите на сбивания с мигранти

Заседанието е насрочено за този четвъртък

Политика
11:49 - 11 Март 2024
1099
Властите в София ще заседават извънредно заради случите на сбивания с мигранти

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради случаите на насилие в центъра на София. За това настояха част от политическите сили в СОС.

Заседанието е насрочено за този четвъртък.

Вечерта на шести мар на бул. "Витоша" чуждестранни студенти нападат момче, защитаващо момиче, на което те са подвиквали. Видео кадрите показват, че 6-7 души нападат един. Другите два случая са от вечерта на 8 март – сбиване в центъра за бежанци в кв. "Овча купел", което прераства в разходка по улиците на въоръжени с тръби и прътове бежанци. Третият случай е от 21 ч. вечерта, отново на бул. "Витоша" – млади мъже нападат пакистански студенти с английско гражданство.

От "Възраждане" твърдят, че има получени редица сигнали от граждани до политическата сила, в които се съобщава за "нападения над деца от страна на мигранти".

От ГЕРБ-СДС също преди дни се обявиха за извънредно заседание. "Станахме свидетели на три случая на насилие с чужди граждани в София! Тези инциденти имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение. Има редица сигнали от жители на район “Овча купел”, които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти", се казва в позицията на партията.

Искането е внесено още в петък, като в него общинските съветници посочват, че искат това във връзка с осигуряването на безопасност на гражданите и гостите на града. В него се предлага на заседанието да бъдат поканени и изслушани министърът на вътрешните работи, началникът на СДВР, кметът на Столична община и директорът на Дирекция „Сигурност“, както и други лица, които се счита, че имат отношение към опазването на реда и сигурността в София.

Междувременно от ВМРО настояха МВР да профилактира целия криминален контингент, свързан с трафик на хора и каналджийство.

Да изкараш въоръжени с дълго автоматично оръжие полицаи по улиците на София е рисково. Това илюстрира глупостта и тоталната некомпетентност на висшите ръководни кадри в МВР, т.е. ведомството се управлява от хора, които не са за тия постове. Дислоцирането на такива сили не трябва да е в пешеходната зона, а около мигрантските лагери и невралгични точки като Женския пазар и Лъвов мост, се казва в позиция на  общинския съветник Карлос Контрера.

Той е категоричен, че засилените патрули и силите на Жандармерията трябва да влязат в редовните графици и да патрулират по план, а не извънредно.