Властта бойкотира Румен Радев за изборните правила

Президентът поиска машинно гласуване и по-строги наказания за купения вот

Топ
11:35 - 17 Януари 2020
2464
Властта бойкотира Румен Радев за изборните правила

Ръководството на Народното събрание и парламентарните групи от управляващото мнозинство за пореден път бойкотираха дебат при президента. Този път властта демонстративно пренебрегна темата за проблемите в изборния процес.

Румен Радев беше поканил на дискусията и висши представители на Министерски съвет, но те също не уважиха инициираната от държавния глава среща.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него“, упрекна ги Румен Радев. Той подчерта, че не се състезава с никого, а има само една амбиция – за честен и прозрачен изборен процес. За тази цел според Радев от изключителна важност е въвеждането на машинното гласуване и актуализиране на избирателните списъци.

Депутатите от БСП и ДПС, които единствени уважиха дискусията за изборните правила на „Дондуков“ 2, подкрепиха Радев в тезата му за машинното гласуване. „Големият брой недействителни бюлетини на последните избори показа, че машините са изключително необходими“, коментира по този повод Крум Зарков от БСП. Той допълни, че проблемите в изборния процес досега все не се решават, защото темата винаги се повдига в навечерието на самите избори, а не достатъчно по-рано.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна пък припомни, че точно ДПС са предложили машинното гласуване да се прилага на 100%. „Но машините трябва да са на държавата. Софтуерът трябва да е изработен от държавата - от „Информационно обслужване“. Сертифицирането също трябва да е на държавата – в противен случай всяка друга форма би изкривила модела“, дебела подчерта Карадайъ.

От ДПС обърнаха внимание на президента, че заради последните правила за уседналост, въведени в Изборния кодекс, огромна група български граждани са лишени от правото си на глас на местни избори. „А преференциите се превърнаха в средство за контролиран и корпоративен вот“, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

За да се преодолее купения вот, президентът Румен Радев предложи той да се инкриминира още по-тежко. „Настоявам за много по-строги наказания за купения вот, иначе трудно ще постигнем демократичен избор“, предупреди държавният глава.