Властта даде заден за глобите на лекари

Новини
11:52 - 18 Март 2020 (обновена)
2694
Властта даде заден за глобите на лекари

Управляващите се отказаха да въведат наказания за лекари, които не се притекат на помощ на болен, както бяха предвидили в проекта на закон за извънредното положение, който внесоха в началото на седмицата.

Първоначалното им предложение беше да се вкара промяна в Наказателния кодекс, с която се налага пробация до 1 година или до 1000 лв. глоба. за медици, които откажат помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Тази сутрин обаче, докато в пленарната зала се разглеждаше проектът на първо четене, шефът на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че тази текст ще отпадне: "В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Няма абсолютно никакава необходимост от неговото въвеждане".

Ще отпадне и друг разпоредба в проекта, според който, ако при извънредно положение предприятие преустанови работа със заповед на държавен орган, работниците ще получават от работодателя си обезщетение в размер на 50% от брутното си възнаграждение, но не по-малко от 75% от минималната работна заплата. Социалният министър Деница Сачева съобщи, че при обсъжданията между нейното ведомство и депутатите е постигнат консенсус това предложение да се премахне.

При дебата върху проекта опозицията обърна внимание на предложенията за промени в Кодекса на труда, с които се позволява на работодателя, при обявено извънредно положение, да прекратява със заповед работата на предприятието си, на част от него или на отделни работници или служители. "Има предприятия, които имат отношение към националната сигурност, дори цели сектори. Те работят при всякакви условия. Как може да се остави на преценката на работодателя такъв важен въпрос? Не може това да става с акт на работодателя. Трябва да става със заповед на органа по извънредното положение, който не е ясен, би трябвало да е Министерският съвет", възмути се депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Обединени патриоти" подкрепиха проекта на първо четене, но се обявиха за неговото опростяване, тъй като съдържал прекалено много излишни текстове. Като пример дадоха това, че в текста му е включена цялата заповед на здравния министър за мерките, които трябва да се спазват за защита от разпространението на коронавируса.

От "Атака" настояха гражданите и малките фирми да бъдат освободени от плащането на лихвите по главницата на взетите от тях кредити, докато приключи кризисната ситуация. "Стига сме се тревожили за едрия капитал, за наднационалния капитал. Трябва да се тревожим за българския национален капитал, а това са хората в България", обяви депутатът от "Атака" Десислав Чуколов.

Самият проект ще бъде окончателно гласуван от Народното събрание в петък.