Властта гаси бунт в затворите с 15 млн. лв.

Актуални новини
18:07 - 11 Август 2020
1458
Властта гаси бунт в затворите с 15 млн. лв.

Правителството отпуска 15,3 млн. лв на Министерството на правосъдието във връзка с дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19 и ограничаване на последствията от пандемията, както и за увеличеното заплащане на нощния труд на служителите. Това се вижда от обнародваното днес в "Държавен вестник" постановление на Министерския съвет.

Преди седмица надзирателите, които са под шапката на правосъдното министерство, се готвеха да протестират, но бързо размислиха, след като министър Данаил Кирилов се зарече до 1 септември да започне процедурата за назначаване на 200 нови служители, както беше обещано още миналата година. За това ще трябва да бъде отпуснат допълнителен бюджет.

От отпуснатите над 15 млн. лв. 10 млн. лв. отиват за програма "Затвори – изолация на правонарушителите", а останалите - по бюджетна програма "Следствени арести и пробация".

С друго постановление се отпускат средства за допълнителни възнаграждения в МВР. Става дума за 29 млн. лв. за "изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд и награди за изпълнение на служебни задачи във връзка с предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19".