Властта готви бонуси за нови ВЕИ във въглищните райони

Актуални новини
10:01 - 18 Април 2022
1135
Властта готви бонуси за нови ВЕИ във въглищните райони

Правителството работи ударно за осигуряване на терени за изграждане на нови ВЕИ във въгледобивните райони.

Инвеститорите в създаването на новите паркове ще могат да разчитат на щедри жестове от държавата и финансиране през няколко различни инструмента. Засега не е ясно на какъв принцип ще се подбират те, пише „Сега”.

Правителството се активира по темата енергийна диверсификация и нови зелени технологии покрай пренаписването на Националния план за възстановяване и устойчивост.

През февруари водена от вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов делегация бе на посещение в САЩ, а месец и половина по-късно бе подписан меморандум за сътрудничество в енергетиката с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Част от меморандума е изграждането на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изотк“. В интервю за “Медиапул” Йордан Янков, собственик на българската „Нуклеон Консултинг“, обясни, че идеята на двете компании е да се създаде смесено дружество с участието на „Мини Марица Изток“.

Държавното дружество ще участва в бъдещото начинание с апорт на земи, обясни Янков. От интервюто не става ясно дали вече има взето решение за създаване на такова смесено дружество.

България в момента няма закон за публично-частното партньорство и изричен ред за сформиране на смесени дружества с държавно участие, а в миналото подобни инициативи винаги са пораждали съмнения за обслужване на частни интереси.

Правителството възнамерява да подкрепя подобни инвестиции с щедри жестове по няколко линии на финансиране, стана ясно от последния публикуван вариант на Споразумението за партньорство с ЕК за новия програмен период 2021-2027 г.

За въглищните райони, които ще бъдат най-силно засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика, ще бъдат отпуснати специални средства от Фонда за справедлив преход за подготовка на терени за изграждане на ВЕИ.