Властта и превозвачите се разбраха: Тестват тол системата от 16 август

Реалният старт се отлага за октомври

Новини
12:31 - 16 Май 2019
1521
Властта и превозвачите се разбраха: Тестват тол системата от 16 август

Тестът на тол системата стартира на 16 август. Това се разбраха на среща при премиера Борисов властта и представителите на превозвачите. От тази дата в камионите ще бъдат монтирани бордови устройства, а АПИ ще тества какво се случва на  пътя. 

На разговорите присъстваха регионалният министър Петя Аврамова, финансовият - Владислав Горанов и зам.-регионалният Николай Нанков. Разговорите се проведоха между представителите на различните ведомства, за да се изчистят спорните въпроси около новата система. 

Първо ще се тества както колко ще излезе пътуването, трафика и след това ще се преценява какви да са те. По това е постигнат консенсус.

Иначе реалният старт на тол системата се отлага за октомври или ноември, стана ясно след срещата.
специалната среща между транспортния бранш, регионалното ведомство, финансовото министерство и премиера Борисов за изчистване на спорните въпроси около новата система.

Пред ден транспортният бранш се закани, че е в стачна готовност и се разбра, че е нужен компромис по спорните въпроси, свързани с въвеждането на тол системата. Превозвачите настояват за намаляване на тарифата, ограничаване на обхвата на пътищата, обхванати от тол системата до магистралите и първокласни пътища и шестмесечен тестови период, за да са сигурни, че всичко ще работи плавно и гладко.

Сближаване на позициите между управляващите и превозвачите има, отчете зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той обаче вметна, че за намаляването на тарифите трябва да се мисли внимателно, защото тези пари са обвързани с рехабилитацията на републиканската пътна мрежа и изграждането на
магистралните пръстени.