Властта реши: Шефът на НСО ще казва кого да охраняват

ГЕРБ и „Обединени патриоти” се споразумяха за законови промени по казуса

Политика
14:02 - 09 Юли 2020
2260
Властта реши: Шефът на НСО ще казва кого да охраняват

Ден след като президентът Румен Радев обяви, че от "подопечните на премиера Бойко Борисов МВР и ДАНС" зависи кого ще охранява Националната служба за охрана (НСО), управляващите обявиха намерение да оставят решението кой, кога и при какви условия да бъде охраняван в ръцете на директора на службата, който се избира от държавния глава.

На коалиционен съвет ГЕРБ и "Обединени патриоти" са постигнали единодушие за законови промени, според които директорът на НСО да може изцяло да определя допълнително охраняваните лица, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов днес. В момента това се прави от тричленна комисия, в която влиза той, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, като не е необходимо единодушие при вземането на решение, пише „Дневник”.

Споровете за НСО започнаха, след като гардове от службата не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа в база "Росенец", където е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (още четете тук). В сряда президентът Румен Радев отново поиска НСО да свали охраната от Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Тогава той каза, че благодарение на хората на изпълнителната власт в лицето на Борисов в комисията, която взема решенията, двамата продължават да имат охрана от службата (още четете тук).

Решението за промени в закона идва на фона на критики от страна на управляващите към президента. И според ГЕРБ, и според "Обединени патриоти" контролът върху НСО е в неговите ръце, а не - в ръцете на парламента.

И Симеонов не иска НСО да пази Доган и Пеевски

Днес Валери Симеонов не каза дали въпросът с охраната на двете ключови лица на ДПС е обсъждан на коалиционния съвет с премиера. Според него НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а те да си наемат частна охрана, ако имат нужда от такава. Очакваше днес комисията да има заседание по темата днес, след като президентът каза, че е говорил с шефа на НСО Красимир Станчев да се проведе такова, но към момента няма информация то да е насрочено или започнало.

Лидерът на НФСБ поздрави Христо Иванов за опита да стигне до сараите на Доган и каза, че хора от партията му са правили същото преди години, но софийските медии не им обърнали внимание. След като няколко пъти призова журналистите да го питат какво е незаконно в база "Росенец", Валери Симеонов каза, че т.нар. резиденция е висока 12 метра, макар и в тази зона да може да се строи до 7.5 метра, както и че има незаконна оранжерия. Той пускал сигнали преди шест години за това, но нямало резултат.

Без строежи до морския бряг

Валери Симеонов анонсира още едно решение, което било взето днес на коалиционния съвет - да се въведе тотална забрана за строителство на първите сто метра на бреговата ивица.

"Плажът "Росенец" трябва да бъде достъпен, защото е публична държавна собственост, заяви още лидерът на НФСБ. Той не каза дали това е негово мнение или решение на коалицията.

На коалиционен съвет не е обсъдена публикацията на правосъдния министър Данаил Кирилов, в която той коментира по ироничен начин скандала на брега и напада Христо Иванов. Валери Симеонов отказа да направи коментар по случая. Той обаче коментира акцията на прокуратурата в президентството, като каза, че законът е над всички и няма недосегаеми лица и институции.