Властта се изплаши от войната в Сирия

Премиерът Бойко Борисов свиква днес Съвета по сигурността

Политика
07:42 - 15 Октомври 2019
2909
Властта се изплаши от войната в Сирия

След като дни наред премиерът Бойко Борисов твърдеше, че благодарение на перфектните му контакти с Турция и президента Реджеп Ердоган мигрантският натиск откъм Турция е нулев, а опасността никаква, изведнъж властта демонстрира лека паника, пише в. „Сега”.

Правителствената информационна служба съобщи тревожно, че премиерът свиква във вторник заседание на Съвета по сигурността "заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия". 

"В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност", обявиха още от правителството и изненадващо обещаха изявления след края на заседанието. Заседанията на съвета са оперативни и обикновено няма публични изявления.

В същото време военният министър Красимир Каракачанов съобщи в Долна Митрополия, че се готвят планове с различни степени на готовност за овладяване на евентуална критична ситуация по границата.

Той съобщи, че към момента няма движение на нелегални мигранти към българската граница както от турска, така и от гръцка територия, но подчерта, че "ситуацията може да се промени всеки един момент, тъй като бойните действия в Сирия продължават. Поддържа се много добър информационен обмен и с гръцките, и с турските колеги, българските власти са готови за реакция в различни ситуации".

Военният министър заяви, че "имаме готовност, доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница, включително сензори, видеонаблюдение, това нещо, което преди година и половина-две го нямаше или не беше довършено. Сега всичко е готово".

В участъците от границата между България и Гърция, които са по-лесни за преминаване на големи маси, вече имало подвижни заградителни съоръжения, които при необходимост могат да бъдат поставени, за да затруднят подобни придвижвания.

В края на миналата седмица Каракачанов каза, че не трябва да се създава психоза в обществото и че само за няколко часа на границата може да бъдат пратени над 2000 военни със специална подготовка и специално оборудване.

Докато воеводата обясняваше, стоящият до него Борисов заяви, че "каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата, ще я съборят и ще минат!". Накрая премиерът опита да успокои хората, че докато той и Каракачанов са на власт, няма страшно.

На този фон експертите по миграция вече започнаха да изчисляват колко бежанци може да поеме България при разрастване на кризата.

"България може да приеме около 3-4 хил. бежанци при евентуална бежанска вълна", обяви пред БНР Иван Шаренков, правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

„Към момента по външните граници на ЕС, по наши данни и данни на Фронтекс, няма миграционен натиск. Към момента това се отнася за всички граници, с изключение на Италия и Испания.

Ние отчитаме това като позитивно. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на МВР за нелегални мигранти са изцяло завършени и почти празни“, отбеляза той.