Властта в Париж се предаде, спря пенсионната реформа

След месец и половина бурни протести във Франция, премиера Едуар Филип обяви, че ще преразгледа промяната в закона, според който възрастта за пенсиониране се вдига от 62 на 64 г.

Актуални новини
19:16 - 11 Януари 2020
3626
Властта в Париж се предаде, спря пенсионната реформа

Френското правителство обяви, че е склонно да оттегли временно от проекта си за пенсионна реформа, мярката, която би принудила французите да работят до 64 години, за да се пенсионират при пълна пенсия и която бе отхвърлена единодушно от френските синдикати. Това заявява френският премиер Едуар Филип в писмо, адресирано в събота до френските синдикати и организациите на работодателите.

Това е голяма отстъпка, която предлага премиерът във връзка с пенсионната реформа, породила вълна от протести и стачки във Франция, продължаващи вече пета седмица, отбелязва Ройтерс.

"За да засвидетелствам доверието ми към социалните партньори и за да не предрешавам изхода на нашата работа, касаеща мерките за постигане на баланс през 2027 г., аз съм склонен да изтегля от проекта на закона мярката, която предложих и която предвижда прогресивно приближаване, считано от 2022 г., към възрастта от 64 години за пълни пенсионни права през 2027 г.", се казва в писмото на Филип, цитирано от в. "Фигаро" и от Франс прес.

В писмото Едуар Филип допълва, че социалните партньори трябва да постигнат съгласие, за да осигурят баланс на пенсионната система през 2027 г.

Според плана на Филип възрастта за пенсиониране при пълна пенсия трябваше да се повиши от сегашните 62 на 64 години. Сега премиера казва, че е готов да я оттегли, но ако бъдат изпълнени определени условия, отбелязва агенцията. Най-големият френски синдикат Обща конфедерация на труда приветства стъпката на премиера и каза, че тя говори за воля на правителството да се постигне компромис, отбелязва Ройтерс.