Властта в Северна Македония – на минимална заплата

Актуални новини
16:29 - 31 Март 2020 (обновена)
3966
Властта в Северна Македония – на минимална заплата

Президентът, премиерът, министрите, директорите и кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара през следващите два месеца.

Всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават никакви дивиденти, реши правителството в Скопие днес. Решението не се отнася за работещите в сферата на здравеопазването, посочва БТА.

Служебният премиер Оливер Спасовски уточни на пресконференция, че заплатите на работещите в държавния сектор няма да се намаляват, което противоречи на предложението на председателя на СДСМ Зоран Заев.

Спасовски представи втората серия от икономически мерки за справяне с кризата, възникнала заради коронавируса. На частните фирми, засегнати от кризата, през аплрил и май ще бъде оказана помощ от 14 500 денара месечно на работник при определени условия. Алтернативна мярка е 50 процента субсидии за работещите в частните фирми.

Тези фирми, които кандидатстват за субсидия, за минимална заплата за работещите, нямат право да освобождават работници, да не изплащат дивиденти, бонуси и награди, и трябва да имат 30 процента намаляване на оборота в сравнение с миналата година. С минимална заплата на човек се субсидират и всички работещи в областта на спорта и независимите хора на изкуството, а гражданите, които останат без работа, ще получават 50 процента от заплатата си в зависимост от стажа, каза Спасовски.

Премиерът добави, че вторият пакет мерки за справяне с кризата е приет след широки консултации с членовете на икономическия съвет, формиран за целта, със стопанските камари и с експерти.