Вместо шоколад : Лъжат ни с кремове от ядки, семки и бобови растения
Цената на какаото скочи до небесата, което кара производителите да търсят начини как да го заместят
Цената на какаото надхвърли 10 000 долара за тон на фона на болести и разрушителни климатични условия в Западна Африка. Фючърсите достигнаха 10 080 долара в Ню Йорк.
Какаото освен това е в списъка на Европейския съюз със стоки, застрашени от обезлесяване, и през демекври тази година ще стане предмет на Регламента на Европейския съюз за обезлесяването (EUDR). Новият закон засяга всички компании, внасящи какао в блока, пише Труд.
Няколко фирми вече преосмислят какаото с оглед на устойчивостта - Planet A Foods например използва овесени ядки и слънчогледови семки като шоколадова алтернатива с най-добър вкус, продавана под марката ChoVivia.
В Съединените щати Voyage Foods заменя какаото с гроздови семки, остатъчен материал от производство на вино, които комбинира с растително масло, тръстикова захар, слънчогледово протеиново брашно, естествени аромати, слънчогледов лецитин и сол.
Базираната в Обединеното кралство компания Nukoko пък прави алтернативен шоколад от бобови растения, по-специално от бакла, която съдържала специален протеин.
Южноиталианският стартъп Foreverland работи с рожков за производството на шоколадови продукти без какао, които предлага на пазара под марката Freecao. Базираната в Лондон Win-Win също залага на рожков и ечемик за “шоколадовите” си продукти.