Вместо Украйна: Русия атакува Австралия

Русия
19:46 - 26 Януари 2022
7768
Вместо Украйна: Русия атакува Австралия

Русия смята, че споразумението между Австралия, Великобритания и САЩ (AUKUS) за изграждане на атомни подводници за австралийските ВМС дестабилизира режима за неразпространение на ядреното оръжие.

Така отговаря Министерството на външните работи в Москва на журналистически въпроси, зададени на пресконференция за резултатите на руската дипломация през 2021 г.

"Плановете зла създаване в рамките на AUKUS на атомни подводници за ВМС на Австралия с помощта на САЩ и Великобритания имат дестабилизиращо влияние на режима за ядрено неразпространение", са казва в писмено съобщение на министерството", цитирано от ТАСС. Дипломатическото ведомство добавя, че Русия е разтревожена от появата на нови военни съюзи.

Заедно с това руското МВнР напомня на Австралия, че при всички обстоятелства е длъжна да продължи да взаимодейства с Международната агенция за атомна енергия. Оттам трябва да се конттролира предаванетжо на всякакви ядрени материали.

Русия не разбира целите на участниците в AUKUS, които планират разполагане в Австралия на военна инфраструктура в ядрени държави.

Договорът за неразпространение на ядрени оръжия  е международен договор за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, ядрени материали, технологии и информация с потенциал за военно приложение.

Договорът цели също подкрепа на мирното развитие и употреба на ядрените технологии, а като следваща цел - ядрено и пълно разоръжаване.

Той влиза в сила на 5 март 1970 г. и към него са се присъединили 189 страни, пет от които са официално признати за ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай (те са и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН).