Вместо в Гърция - на плаж на жълтите павета (СНИМКИ)

Актуални новини
20:20 - 29 Юли 2020
4457
Вместо в Гърция - на плаж на жълтите павета (СНИМКИ)

Вместо да летуват в Гърция или на родното Черноморие част от столичаните послушаха призива на т.нар. отровно трио - Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков и дойдоха на плаж пред сградата на Министерския съвет на бул. "Дондуков" 1. За днес организаторите обявиха, че ще опънат палатков лагер в Триъгълника на властта, който ще остане там, докато не постигнат исканията си - т.е. оставка на премиера Бойко Борисов.

На 21-вия ден от протеста блокадите започнаха от обяд. В столицата поетапно бяха затваряни възлови кръстовища в различни части на града. Във Варна блокираха Аспаруховия мост.

Протести има още във Варна и Русе. Блокиран бе пътят между Казанлък и Стара Загора от две паралелни автошествия, които тръгнаха от двата града. В Пловдив, шествие тръгна от Паметника на Съединението. В Русе, заканата беше да се блокира района около Дунав мост.

Инициаторите на организираното недоволство посочиха днешният 29-ти юли като денят на общия национален протест. Протестиращи блокираха и пространството между МС, Президентството и втората сграда на Народното събрание - т.нар. "триъгълник на властта". Някои от хората носеха  чадъри, шалтета, кърпи и книги, като пренесоха "плажът" на жълтите павета.

Запазват се основните искания на протестиращите - оставка на премиера, на главния прокурор и съдебна реформа.

В 19.30 часа младежи с маски на лицата се подредиха и заедно образуваха плакат, който гласи: "Ние сме заедно навсякъде, народът е вашият затвор".

Снимка: Агнес Методиева

"Всеки път, когато нямат аргумент се използва атака срещу личността на човек. Правят се безумни изводи и внушения. Искам да припомня, че Иванчева (б.р. Десислава Иванчева подсъдимата бивша кметица на столичния район „Младост“) все още няма влязла в сила присъда – невиновна. Да, знам, че правото не е силна страна на Министерски съвет, но няма какво да направим“, така един от организаторите адв. Николай Хаджигенов коментира изказването на социалния министър Деница Сачева, че той е аватар на провалени политици, укриващи се от правосъдието.

След 18.00 часа част от протестиращите, блокирали "Орлов мост", хвърлиха бутилки срещу лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който беше гост в предаването на БНТ "Още от деня".

Към 18 часа възловите кръстовища на "Орлов мост" и при Софийския университет остават блокирани. Протестиращи, пропускат само линейки. Издигната е и първата палатка, чака се и кемпер. Заявката е хората да останат на кръстовището не само след полунощ, но и утре през деня.

В "триъгълника на властта" е изключително засилено полицейското присъствие.

Към 16.00 часа се стигна до напрежение между недоволни граждани и протестиращи, които блокираха "Орлов мост". Автомобил направи опит да премине, но бе върнат. Малко по-късно жена и велосипедист изразиха на висок глас несъгласието с блокадата и си навлякоха гнева на протестиращите.

Група протестиращи блокираха кръстовището на "Орлов мост" още към 14.00 часа. Други - с чадъри и палатки затвориха булевард "Цар Освободител" в "триъгълника на властта".

Част от участниците в антиправителствения протест блокираха за движение и кръстовището на Софийския университет.

По-рано по обед демонстранти блокираха кръстовището на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "България", както и това на столичния бул. "Александър Малинов" в квартал "Младост". Хора, които отиваха на работа, изразиха недоволство от блокадата.


Снимки: Заприн Караминов