Вместо затвор: Изнасилвач получи условна присъда в Бургас

Мъжът е осъден и за блудство с различни момичета

Топ
12:13 - 09 Май 2024
959
Вместо затвор: Изнасилвач получи условна присъда в Бургас

Мъж, осъден за блудства и опит за изнасилване на различни момичета, се размина със затвора. Той получи на 2 години условно с 5 години изпитателен срок. 28-годишният бил подсъдим за три деяния, а сред пострадалите има и непълнолетно момиче. Той дебнел жертвите си на паркинги и често драскал върху колите на дамите като изписвал нецензурни изрази. Прокуратурата вече е обжалвала решението на съда.

Престъпленията са извършени в периода август 2022 година – април 2023 година. Важното е да подчертая, че извършителят е признат за виновен макар постановената присъда да е условна. Касае се за престъпление – блудствени действия, като едно от тях е опит за изнасилване. Една от жертвите е непълнолетна, като законът в подобни случаи предвижда лишаване от свобода за между 2 и 8 години. Районната прокуратура в Бургас не е удовлетворена от вида на наказанието, макар лицето да е признато за виновно. Предвид високата обществена опасност на деянието и на самия извършител – в законовия срок сме протестирали решението”, заяви в ефира на „Здравей, България” Мария Маркова, районен прокурор на Бургас.

По думите ѝ държавното обвинение очаква нова присъда, която да бъде ефективна. „Наблюдаващият прокурор е поискал 6 години ефективна присъда. След извършената психиатрична експертиза е установено, че извършителят е вменяем и е разбирал извършеното деяние”, подчерта тя.