ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

Политика
12:32 - 03 Юни 2020
690
ВМРО: 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура - а не на славянската. Такова предложение внасят от ВМРО, обяви зам.-председателят на партията Искрене Веселинов. 

"Още в първите месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която гледа обективно на събитията - че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", обясни Веселинов.

На въпрос дали предложението, което внасят, има връзка с изложбата на Руския културно-информационен център за 24 май, Веселинов отговори така: "Доста преди това събитие е оформено. Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента малко или много осуети нещата". 

От ВМРО са убедени, че идеята е в правилната посока. "Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца наши представители в ЕП г-н Джамбазки и г-н Слабаков имаха среща с неколцина от нашите академици - Георги Марков и други, които поставиха тази задача доста остро. Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно, и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", категоричен беше Веселинов.