ВМРО: Да се премахне ролята на НПО при извеждането на деца от семейството

Патриотите защитават семейните ценности с Кодекс за социалните услуги

Новини
12:12 - 05 Юни 2020
1143
ВМРО: Да се премахне ролята на НПО при извеждането на деца от семейството

ВМРО заемат позиция в защита на семейните ценности чрез промени със закона за социалните услуги.

Искрен Веселинов изрази съжаление, че пандемията е възпрепятствала провеждането на дискусия по темата и патриотите са пред дилемата да отложат закона или да настояват за влизане в сила на закон.

За нас Законът за социалните услуги (ЗСУ) трябва да бъде отменен и да бъде изработен цялостен Кодекс за социалните услуги, каза той. Припомняме, влизането в сила на ЗСУ беше отложено за 01.07.2020 г.

Тази отмяна обаче не трябва да създава социален вакуум и трябва да имаме единна политика, убеден е Искрен Веселинов. Депутатът изтъкна, че една сфера е регулирана през много закони. Той иска социална реформа със замах. Разхвърляната законодателна рамка благоприятствала паразитизма. ВМРО предлага социални политики за запазване на семействата и защита правата на децата в семейната среда.

Трябва да се премахне ролята на НПО при извеждането на деца от семейството, да се въведе бърз съдебен контрол при отнемане на дете, а не просто административно решение. НПО-тaта не трябва да бъдат на "входа" и "изхода" на социалните услуги.

Извеждане на детето от семейството да става чрез бързо производство и да се потвърждава от съда с рамките на три дни. За воеводите семейните ценности трябва да са в основата на закона, а досегашната Национална стратегия за закрила на детето трябва да се нарича Национална стратегия за закрила на детето и семейството, както и Национална програма за закрила на детето да стане Национална програма за закрила на детето и семейството. 

През декември миналата година Законът за социалните услуги беше отложен с 6 месеца, припомня news.bg.

Представители на "БРЦК - Разбунена София" обаче настояха за пълна отмяна на спорния закон.

Това се случи въпреки уверенията на социалния министър Деница Сачева, че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.