ВМРО даде заден: „Паякът” в София остава 60 лева

Куриози
11:08 - 11 Май 2022
2434
ВМРО даде заден: „Паякът” в София остава 60 лева

Коалиционният партньор на ГЕРБ във властта в София – ВМРО, се отказа от искането си за двойно увеличение на глобата за принудителното вдигане на неправилно паркирани автомобили в града – т.нар. паяк, от 60 на 120 лева.

По предложение на общинския съветник и шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера от ВМРО през април същата комисия реши от 1 юни санкцията за наказателното репатриране да скочи от 60 лв., колкото е тя в момента, на 120 лв.

Докладът беше подкрепен и от групата на „Демократична България“ и от Борис Бонев от „Спаси София“. По искане на Бонев на Центъра за градска мобилност дори бе възложено в срок до 3 месеца да изготви анализ на нуждата от нови наказателни паркинги в София. По-късно предложението на Контрера стигна и до сесия на софийския парламент, но впоследствие той временно го оттегли.

Вчера същото трябваше да бъде гласувано от финансовата комисия в СОС, но по време на заседанието Контрера оповести, че окончателно оттегля доклада си. „Не считам, че с този доклад трябва да помагам на групата на ГЕРБ-СДС и на администрацията на Столична община.

Въпреки че според мен мярката е правилна, няма как да се поддържа политиката, водена от страх да не стане нещо. В този смисъл се отказвам от ролята си на единствена изкупителна жертва за въвеждането на тази правилна, но непопулярна мярка. Групата на ГЕРБ-СДС има пълното право да я предложи сама“, мотивира се той.

Както „Сега“ вече писа, през зимата на т.г. стана ясно, че според изчисления на Центъра за градска мобилност Столична община не покрива разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирани автомобили в синя и зелена зона.

Изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев сметна, че себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола е 105 лв. без ДДС или 126,5 лв. с данъка. В стойността влизат 11,06 лв. разходи за материали – гориво и смазочни материали, гуми и др., 48,70 лв. разходи за заплати, 19,52 лв. – за осигуровки и надбавки, 12,56 лв. - за външни услуги и т.н. 

Значителна разлика бе отчетена и между това, което шофьорите плащат за поставена скоба на автомобилите си, и разходите, които общината обявява за същата. Въпреки това обаче управляващите не предложиха глобата за слагане и махане на скоба да поскъпне.

По данни на ЦГМ себестойността на същата дейност е 36,10 лв. без ДДС или 43,32 лв. с ДДС. От тях 19,36 лв. са разходите за заплати на служителите на ЦГМ, 12,10 лв. - за осигуровки и надбавки, 1,85 лв. - за материали, а 1,09 лв. отиват за външни услуги. В същото време таксата, която в момента провинилият се шофьор плаща за освобождаването на автомобила си, е 30 лв.

След оповестяване на сметките на ЦГМ Карлос Контрера внесе доклад за двойно поскъпване на паяка в София. Като мотив той посочи, че размерът на таксата не е променян от 2012 г. В същото време през този период средната работна заплата в ЦГМ се била повишила и от 881 лева стигнала до 1 341лв. „Отделно от горното инфлацията в страната спрямо базовия период, към който е изчислена цената от 60 лв., е 17,5 на сто“, пишеше още в доклада.

Като друго основание за предложението си общинският съветник от ВМРО посочи още цените за репатриране в други градове на Европа. „За сравнение, за освобождаване на принудително преместен автомобил нарушителите в Белград заплащат от 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство, в Букурещ – 105 евро, в Любляна – 100 евро, в Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, в Скопие – от 40 до 56 евро“, изброи Контрера.