ВМРО-ДПМНЕ: Исканията на България са безкрайни

Македонският народ беше унизен с приемането на тезата, че македонският и българският народ имат обща или споделена история”, каза заместник-председателят на опозиционната партия в Северна Македония Александър Николоски

Топ
18:15 - 29 Януари 2023
2238
ВМРО-ДПМНЕ: Исканията на България са безкрайни

Декларацията, приета от парламентарната Комисия за външна политика в Народното събрание на България, „за пореден път потвърждава тезата, че исканията на България са безкрайни”, каза на пресконференция заместник-председателят на опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски. 

По думите му това е най-категоричното доказателство, че „всички тези изявления, които бяха направени през 2017 г., че с подписването на така наречения Договор за приятелство и добросъседство въпросите с България са затворени", не отговарят на истината.

"Този договор не е нито за приятелство, нито за добросъседство и в него (Република Северна) Македония и особено македонският народ беше унизен с приемането на тезата, че македонският и българският народ имат обща или споделена история”, каза Николоски.

Според него е тревожно това, че нито една от „червените линии”, записани в декларацията, приета от парламента на Северна Македония по отношение на преговорите с България, не се спазва. 

„И ключовият въпрос не е защо България внася декларации, ключовият въпрос е защо тези документи, които македонското събрание приема и са задължителни, не се спазват от правителството на СДСМ и ДСИ”, подчерта в отговор на журналистически въпрос Николоски.

На пресконференция днес зам.-председателят на опозиционната партия повтори тезата, че липсата на държавна стратегия от страна на правителството на Северна Македония е довела до студена война с България, а всичко, което България е поискала, е било прието. 

„Имаме напълно дезориентирано правителство. Правителство, което не отговори адекватно на нито една провокация от страна на България, правителство, което мълчи и правителство, което се поддава на всякакъв натиск. Неубедителни са твърденията, че са усетили ситуацията и са знаели, че това е резултат от някакви чужди структури и служби.  Ако е така, нека кажат кои са тези чужди структури и служби. Защо да чакаме до 4 февруари (годишнината от рождението на Гоце Делчев - б.ред.), за да видим дали на някого няма да му бъде позволено да влиза в (Република Северна) Македония и защо да чакаме до 4 февруари, а не се сложи край на тези негативни изявления от България”, посочи Николоски.

От ВМРО-ДПМНЕ очакват „държавата да разгледа сериозно твърденията на президента Стево Пендаровски, че сдружения, фондации, лица и агентурни мрежи от чужди държави участват в създаването на всички тези проблеми и провокации, които пряко отричат Македония и македонският народ”.

"Трябва да бъде проверено финансирането „на някои от тези сдружения”, а премиерът Ковачевски и външният министър Буяр Османи да се заинтересуват от дейността, целта и съществуването на българско сдружение в Корча (Албания), където цялата област е населена с преобладаващо македонско население”, посочи Николоски. 

От ВМРО-ДПМНЕ настояват още правителството на Северна Македония да поиска изпълнение на решенията на съда по правата на човека в Страсбург, „за да защити съществуването на македонците в България, правото им на сдружаване, правото им да участват в избори, правото на роден образователен език, както и правото им на национално определяне като македонци”.