ВМРО към СЕМ: Медиите да не превеждат интервюта на хора от СМ

Подобна практика подрива официалната държавна позиция, недоволни са войводите

Новини
15:31 - 05 Декември 2020
1983
ВМРО към СЕМ: Медиите да не превеждат интервюта на хора от СМ

ВМРО изпрати писмо до СЕМ, в което настояват да се прекрати практиката в част от българските медии да превеждат македонския език и интервютата на хора от Северна Македония.  Според тях това не е редно, тъй като „македонският“ бил констатиран от научните среди като регионална норма на българския език и подобни практики подривали официалната държавна позиция, предаде „Монитор“.

Всъщност обръщение от ВМРО към шефката на СЕМ Бетина Жотева е от името на народните представители Мария Цветкова, която е и зам.-председател на Комисията по култура и медии и Красимир Богданов – зам.-председател на Комисията по външна политика в НС.

В него те цитират и конкретни примери за предавания в национален ефир, които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото, което България наложи на РС Македония за членство в ЕС.

„Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност.

Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.“,казва те в позицията си.

Те напомнят, че преди две седмици, именно благодарение на позицията на ВМРО, България е наложила вето и отказала да даде зелена светлина за старт на преговори на Северна Македония за ЕС. А причината е яростната антибългарска политика и институционализирането на език на омразата срещу България, както и откритото нарушаване на нормите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Цветкова и Богданов призовават СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекратени, като подчертават, че това не е опит за политически натиск от страна на депутатите или ВМРО, както и начин за намеса в редакционната политика на медиите. Това е принципна позиция, базирана на официалната държавна, както и на доказани от научните среди констатации.