ВМРО : Кой има интерес 24 май да замени 3 март ?

Според комитите разделянето на ВСС на две се имитира съдебна реформа

Политика
13:23 - 24 Юли 2023
7926
ВМРО : Кой има интерес 24 май да замени 3 март?

Напънала се планината и родила мишка, така и ПП/ДБ - Конституция. Така съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов определи предложението на ПП/ДБ за промени в основния закон.

Той посочва, че темата, която е приковала вниманието е предложението за промяна на националния празник - от 3 март на 24 май. Веселинов поставя въпроса чии интереси защитата тази идея - на македонските претенции или руските панслависти?


Според ВМРО идеята за лимит на мандатите на кметовете не е лоша. Искрен Веселинов недоумява защо това да не важи също за министрите и депутатите. Нима централната власт не предполага още по-сериозни възможности за създаване на схеми и феодално-корпоративни зависимости, пита той.

С идеята за промяната на функциите на служебното правителство се вадят и зъбите на президента, задължавайки го да назначи за служебно правителство последното редовно, с което съвсем изпразват от смисъл прекия избор на тази институция, смятат от ВМРО.

По думите на Веселинов с разделянето на ВСС на две се имитира съдебна реформа. Това е второ издание на първия напън на Христо Иванов от 2016-а, което няма да има по-добри резултати, пояснява той.

Досега главният прокурор беше нарочен за символ на задкулисието, сега задкулисието в Народното събрание ще управлява прокуратурата. Шест от десет члена на прокурорския съвет ще се избират от политиците и ще са незаобиколими при избора на главния прокурор. Така ще има гарантирано 70% мнозинство в кадровия орган, посочи Веселинов.

Министърът на правосъдието ще може да предлага кандидат за главен прокурор и да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на прокурори и следователи. Президентът вече няма да издава указ и няма да може да върне неподходяща кандидатура за главен прокурор, допълни той.

Прокуратурата уж остава част от съдебната власт, но е на ръчно командване от управляващите, каза още Веселинов.