ВМРО: Няма да подкрепим Македония за ЕС, ако е застрашен националният интерес

Актуални новини
11:30 - 04 Ноември 2020
1292
ВМРО: Няма да подкрепим Македония за ЕС, ако е застрашен националният интерес

ВМРО няма да подкрепи започването на преговори с Македония за ЕС, ако е застрашен националният интерес. Категорично заявяваме, че ВМРО-БНД няма да приеме решение, което се разминава с Рамковата декларация на НС от 2019 г., декларират от партията. 

На брифинг в Народното събрание днес депутатите от ВМРО обявиха позицията си относно началото на преговори на Македония за членство в Европейския съюз.

Необходимо е да се подпише анекс към Договора за приятелство между България и Северна Македония. Това стана ясно още от декларацията, която бе представена от заместник-председателя на ВМРО и народен представител доц. Милен Михов. В брифинга участваха и депутатите Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов и Красимир Богданов.

"ВМРО няма да подкрепи позиция за членството на Македония в ЕС, която ще предаде българските национални интереси", каза и Юлиан Ангелов. 

Декларацията напомня за подкрепата, която Македония винаги е получавала от България в годините назад. Но се подчертава, че сега не може да бъде направен компромис с историческата истина. Затова е необходимо тези неуредени въпроси да бъдат изчистени в анекс към Договора за приятелство и добросъседство. Анексът следва да е на основа Декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.