ВМРО-общинар обвинен в расизъм към украинците

Актуални новини
10:57 - 24 Март 2022
2799
ВМРО-общинар обвинен в расизъм към украинците

Не бяхме толкова радушни към едни бежанци, а сега към настоящите проявяваме друго отношение. Затова предлагам да даваме убежище само на тези, които идват от Европейския съюз. С това изказване съветникът от ВМРО Димчо Петров взриви пловдивския общински съвет. Зам.-кметът Стефан Стоянов определи думите му като расистки.

Повод за престрелката стана предложение на Стоянов,  с което той поиска общинските помещения, стопанисвани от училища и детски градини, да бъдат отдавани срещу символична такса от 1 лева на ден за дневни центрове за бежанци. И визира подблокови пространства.

Димчо Петров се извини за грешката си с ЕС и предложи да приемаме само бежанци от европейските страни, тъй като Украйна не е член на Евросъюза.

"Бежанците са си бежанци и не трябва да бъдат делени", реагира съветничката от "Демократична България" Добромира Костова. Тя също нарече изказването на Петров расистко.

И шефката на БЧК Таня Георгиева не остана равнодушна към изявлението на Димчо Петров. "Това е недопустимо. Бежанците са еднакви и са добре дошли", обясни тя.

Местният парламент на Пловдив одобри предложението на Стефан Стоянов, както и корекцията за завишение на определени такси. Сред тях е тази за домашните кучета, която от 30 лева става 50 и влиза в сила от 1 април тази година.

Освобождаването на автомобил, блокиран със скоба, става от 30 на 40 лева, а паякът поскъпва от 60 на 80.

Съветниците приеха за секунди, без никакъв дебат, процедурата за избор на кредитна институция, от която община Пловдив да вземе нов дълг от 50 млн. лева.