ВМРО почете Тодор Александров

Новини
16:06 - 06 Септември 2020
1919
ВМРО почете Тодор Александров

На 6 септември, в деня на Съединението, ВМРО почете легендарния водач на организацията Тодор Александров, съобщиха от партийния пресцентър. Честванията са по повод 96 години от убийството на Александров и се състояха до параклиса "Свети Илия" над село Сугарево, Мелнишко, където е и гробът на войводата.

На събитието присъстваха вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, народни представители, членове и симпатизанти на организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Поклонението започна със заупокойна молитва и изслушване на българския химн и химна на ВМРО. Нови членове положиха традиционната клетва за вярност към ВМРО - над Евангелието, камата и револвера, се казва още в съобщението.

Връчени бяха грамоти на участниците в традиционния поход "По стъпките на Тодор Александров", който продължава седмица в Пирин и дава планинска подготовка на младежи от Организацията. И тази година за пореден път над планината проехтя тържествен залп в знак на почит към Тодор Александров.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отбеляза, че се честват три събития в едно - Съединението, редом с годишнини от смъртта на Иван Михайлов и от убийството на Тодор Александров.

"Българите през 1885 г. успяха, защото имаха кауза. Не слушаха Великите сили или освободителката Русия, слушаха морала и сърцето си на българските патриоти - най-голямото дело. Имаха обща цел и не се деляха на леви и десни, умни и красиви", заяви Красимир Каракачанов.