ВМРО поиска от Цацаров да изхвърли БХК

НПО-то оказвало натиск върху българските съдии

Топ
13:19 - 30 Септември 2019
4294
ВМРО поиска от Цацаров да изхвърли БХК

ВМРО иска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на правозащитната организация Български хелзински комитет (БХК).

БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност, се казва в прессъобщение на партията.

Поради тези причини българският депутат в Европейския парламент и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки и депутатът Александър Сиди са пуснали сигнал до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с искане да бъде прекратена регистрацията на Българския хелзинкски комитет. Това е възможност, залегнала в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Сиди и Джамбазки обосновават сигнала си с преки нарушения от страна на БХК на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България и на чл. 13, ал. 1, т. 3, б. б), от вече цитирания ЗЮЛНЦ. Чл. 117, ал. 2 от Конституцията гласи: „Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.”

От ВМРО припомнят, че години наред сигнализират компетентните органи за дейността на БХК, „която привидно е в защита на човешките права, но реално с действията си нееднократно е поставяла в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Едно от последните ѝ подобни действия е заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново цигани”.

Най-скандалната дейност на БКХ била свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман.

„Нека припомним също така, че именно БХК номинира същия този осъден убиец за човек на годината, помогна за неговата юридическа защита и по заявление на НПО-то съставът, председателстван от Калин Калпакчиев, пренебрегна решение на колегите си от СГС, и разпореди да бъде пуснат на свобода, напълно игнорирайки становището на прокуратурата, на психолозите и представителите на затвора. В същото време самият съдия Калпакчиев е получил награда в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК.”, пишат от ВМРО.

 Снимка: Дарик