ВМРО шегаджии: Първи предложихме 100 лв. за почивка

Личности
20:10 - 28 Май 2021
2310
ВМРО шегаджии: Първи предложихме 100 лв. за почивка

Не може да се отрече, че във ВМРО има хора с чувство за хумор. От централата на Красимир Каракачанов си приписаха авторството над „предложение”, не на нещо наистина свършено!

Още преди година предложихме по 100 лв. допълнително за всеки българин за почивка в България. Това обяви в специална своя позиция партияята на „воеводите”. Целта на ваучерите, които са залегнали и в предизборната програма, е да подпомогнат възстановяването на туристическия сектор, допълниха от МВРО.

Ваучерите за почивка в размер от 100 лв. за всеки осигурен български гражданин, пенсионер и учащ се е радикалната мярка, която ще възстанови българският туризъм, категорични са от централата на партията.

Поводът за реакцията е позицията на МОН, представена на брифинг на министерство на финансите, в която образователният министър Николай Денков обяви, че всеки ученик и учител ще може да почива безплатно в рамките на седмица в българските курорти.

Мярката беше представена като „нов подход по отношение на бизнеса и на хората, които са засегнати от пандемията“. За нас обаче това не е достатъчно, заявиха воеводите.

Припомняме, че ВМРО предложи ваучери за всеки учащ се, пенсионер и осигуряващ за почивка в България. Целта на мярката е именно възстановяване на най-засегнатия бранш в страната. Неслучайно и това е заложено като стъпка в програмата за парламентарните избори.

Ето какво още гласи позицията на ВМРО:

Според прогнози на туристическия сектор „Лято 2021“ може да е с 20% по-слабо от „Лято 2020“. И в тази ситуация туристическият бранш може да се окаже „заключен“ още доста години напред. Все анализи, които икономическите експерти на ВМРО изработиха още в началото на пандемията.

Нека припомним също, че по тази причина патриотите в 44-ото Народно събрание още в началото на кризата, през 2020 г., наложихме и се прие намаляване на ДДС за туризма. Предложихме и се прие подкрепа за чартърните полети, от страна на държавата, по 35 евро на седалка.

Припомняме и, че по инициатива на ВМРО беше разрешено и отсрочване на кредитите за фирмите, засегнати от мерките, включително и тези в туризма. Ние още в началото на кризата предложихме най-важната мярка, която ще даде възможност за възстановяване на сектора, а именно - ваучерите за почивка в България. Нашето предложение беше частично прието, но в недостатъчен размер.

По тази причина още през август миналата година предложихме промени в Закона за туризма, в които е записано ваучери за почивка да се предоставят на всеки работещ български гражданин, плащащ осигуровките си, на всички пенсионери и на всички учащи се. С перспектива тази мярка да достигне до почти 5 милиона български граждани.

Размерът на ваучера е 100 лв. на човек, предоставен като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки един лев, подпомогнал туризма мултиплицира 2,5 лв. за икономиката. Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията.

Сектор Туризъм остава водещ и за коалицията БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ, от която вече сме част.