Внесоха подписка в парламента за отпадане на съкратеното следствие

Близки на жертви на тежки престъпления настояват за отпадане на процедурата

Новини
12:11 - 18 Септември 2019
2050
Внесоха подписка в парламента за отпадане на съкратеното следствие

Над 15 000 подписа за отпадане на процедурата на съкратеното следствие и възможността за споразумение с прокуратурата при тежки умишлени престъпления внасят в деловодството на парламента близки на жертви на такива случаи.

Подписката за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ е инициирана от роднините на малката Кристин и жителите на с. Сотиря след жестокото й убийство на 15 август тази година, съобщи БТА.

До момента са обработени 15 882 подписа от цялата страна и от чужбина, съобщиха инициаторите на подписката на брифинг в парламента заедно с депутати от БСП.
Тук сме да поискаме промяна в закона - за доживотна присъда без право на замяна, без право на споразумение, посочи бабата на Кристин - Милка Георгиева. Тя призова всички партии "да се хванат за ръце", депутатите да не се делят по цветове, а да бъдат майки, бащи, баби и дядовци, и да изградят закона веднъж завинаги, така че да няма следващо дете, следващо убийство, да няма следващи убийци, които са на свобода.

Ваня Министерска - майката на Дарина, която беше убита от мъжа си заедно с дъщеря си Никол, апелира всички партии и хора да се обединят и да гласуват отпадането на института на съкратеното съдебно следствие и да не се протака твърде дълго между първо и второ четене, както е станало с поправката, свързана с домашното насилие.

От БСП подкрепиха подписката на близките за справедливост и за възмездие. "Категорично ги подкрепяме без никакви партийно-политически алтернативи, агресия или използване на случая", заяви на брифинга лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че от левицата са внесли законопроект за промени в НПК, в който казват, че в случаи на тежки телесни повреди и убийства няма да се прилага споразумение и няма да се намалява присъдата от доживотна без право на замяна на по-малка. Нашето предложение днес ще се гледа в правната комисия, отбеляза Нинова и призова за бързото му обсъждане в пленарната зала. Ако то бъде прието до влизане в съда на делото за случая в Сотиря, то ще се приложи новият закон и няма да има съкратено производство, обясни тя.