Внезапно почина кинокритикът Владо Трифонов

Програматорът на кино "Одеон" и на "Киномания" си отиде едва на 50

Култура
13:03 - 04 Октомври 2023
4294
Внезапно почина кинокритикът Владо Трифонов

Кинокритикът Владо Трифонов почина внезапно едва на 50 години. Тъжната новина съобщиха от Българска национална филмотека.

"Внезапно ни напусна Владо Трифонов - изключителният програматор на Филмотечно кино "Одеон" и Киномания! Само на 50. Той беше уникален и щедър със знанията си киноман. Незаменим колега. Ужасно ще ни липсва", тъжат колегите му от кино "Одеон".

"С огромна мъка споделяме новината за внезапната кончина на Владо Трифонов – киновед, програматор на Филмотечно кино "Одеон" и главен двигател на „Киномания“.

За нас, екипа на Национален филмов център, той беше личност, чиято ерудиция и компетентност вдъхваха респект, а с него като човек беше удоволствие да се работи. Ще го помним!", споделиха и от Националния филмов център.

"Напусна ни Владо Трифонов, колега, приятел, истински киноман и приятел на всички киномани. Неслучайно от години той се грижеше за програмата на Киномания и отсяваше толкова старателно всички филми, които трябва да бъдат показани на нея. Всъщност всяко кино събитие у нас не можеше да мине без Владо и неговите съвети. Той беше дълги години и програматор в Дома на киното. Светъл да е пътят му!", написаха от Дома на киното.

"И Владо Трифонов си отиде. Душата, моторът, ангелът-пазител на филмотечно кино Одеон, на Киномания… Онова голямо, добро, упорито, инатливо, всеотдайно момче с енциклопедични знания за киното, безпределно вярно на хората, които го правят и на зрителите, за които той десетилетия наред мислеше и работеше като никой друг.

Обичаме те, Владо. Оставяш чудовищна празнина", сподели директорът на Българска национална филмотека Антония Ковачева.

Опелото ще се състои в петък, 6 октомври 2023 от 11.30 часа в храм "Св. Седмочисленици".

Нека почива в мир!