Внезапно почина журналистката Весела Тотева 

Журналистката посвети живота си на каузата за спасяване на наркозависимите

У нас
13:04 - 05 Март 2019
5527
Внезапно почина журналистката Весела Тотева 

Продуцентът на "Събуди се" Весела Тотева почина внезапно на 45 години.

Дългогодишен журналист, висок професионалист, изключително борбен човек. Такава ще я запомнят колегите й и многото й приятели. Весела е майка на две деца.

Журналистката посвети живота си на каузата за спасение на децата от наркотиците и насилието. За жалост, през 90-те самата тя попадна в жестоката примка на наркозависимостта. Весела мина през ада и води тежката битка,  за да се измъкне и смело описа всичко в книгата си „Падение и спасение”.

Момичето обаче е твърде скромно пред поздравленията колко е смела, за да разкаже всичко и казва, че не това е смелостта. „Смелост е да отидеш на война, в Афганистан, в Ирак, където отиват нашите военни. Моето не е смелост, а откровеност. Но аз винаги съм била такава, никога не съм се притеснявала от това, което съм“, казва тя.

Весела не криеше от никого преживяванията си, свързани с тоталната зависимост от дрогата. Тя сподели как е станала роб на дрогата – само на  21 години,  в деня, в който посещава заведение и неин приятел й дава да пуши. Само 10 дни след това тя е с абстиненция и се връща обратно, където нейният палач й поднася новата доза с думите: „Пуши, това е хероин и от днес си го плащаш". Тогава момичето е тръгнало по наклонената плоскост – не работи, ходи често на „Магурата”, където я зарибяват пушещите хероин дилъри.

Тогава дъщеричката й е на три. „Зарибиха ме „супер тъпанарски“, като по учебник, казва тя. Тъкмо се е развела, а приятелят й е от новите бизнесмени, има доста пари, без да се знае откъде.

Така започва животът й в мрак –когато започва работа, постоянно маже ръцете си с фондьотен, за да не личат белезите от спринцовките. Все пак някак успява да се грижи аз дъщеря си Валя, защото била много дисциплинирана.

Весела успява да спре наркотиците на 1 януари 2002 г. и от тогава е чиста.

Миналата година излезе българският филм „Доза щастие”. Лентата е по книгата на Весела "Падение и спасение"  и разказва невероятната и напълно истинска история на журналистката – момиче, което търси щастието, но намира ада. И минава през него.

Журналистката разказва всичко, без ограничения, без предразсъдъци.   В главната роля е дъщеря й - актрисата Валентина Каролева, която без дубльор изпълнява дори опасните каскади във филма.

Дъщеря й Валя разказва за травмиращи спомени от детството си: „Най-ранният ми спомен, който се е запечатал и който сънувам и до ден-днешен, е как тя си бие „лекарството“ в тоалетната, но имаше много кръв и много се стреснах“.