Внезапно умря актьор от Сатиричния театър

У нас
16:48 - 30 Май 2019
7034
Внезапно умря актьор от Сатиричния театър

Актьорът от Сатиричния театър Тодор Близнаков е починал внезапно днес. Това съобщиха от трупата на театъра с лаконично съобщение. Близнаков бе на 67 години.

Целият състав на Сатирата е в шок от черната вест. Колегите на Тодор Близнаков го определят като „светъл чешит, прекрасен приятел, от хората, с които се разбираш от половин усмивка, един поглед... Безкрайно начетен, ходеща енциклопедия за музика, кино, литература...”

Близнаков бил жизнен човек, но в последните месеци се разболял. Въпреки това продължавал да играе. Подробности за причините за кончината не се съобщават.

Тодор Близнаков и Мария Сапунджиева в "Къщата на спящите красавици" на сцената на Сатирата

Тодор Близнаков е роден през 1951 г. Работил е в театрите в Добрич и Сливен. През 1996 г. е поканен в трупата на Сатиричния театър и бързо се вписва в нея. Той прави няколко знакови роли на сцената на Сатирата: Педро – „Въведение в тяхната картина” от Маргарит Минков, Кларнетиста в „Кукер кабаре” от Любомир Пеевски, пПолковник Мелкит в „Черна комедия” от Питър Шафър,  Автографа – „Преди последния спектакъл” от Любомир Пеевски, Крадеца в „Още веднъж отзад" от Майкъл Фрейн, постановка на Иржи Менцел, Лейтенант Майлоу – „Параграф 22” от Джоузеф Хелър и др.

Сред най-знаковите му роли на сцената на Сатирата бе като Пармеджано в "Карнавал” от Камен Донев, постановена през 2010 г.

Редакцията на Lupa.bg изказва съболезнования на близките и семейството на Тодор Близнаков