Внимание! Бум на западнонилска треска в Гърция

Избягвайте места със застояла вода, използвайте препарати срещу комари и носете дрехи с дълги ръкави, съветват здравните власти

Актуални новини
20:52 - 17 Юни 2019
3954
Внимание! Бум на западнонилска треска в Гърция

Гръцките власти издадоха предупреждение за нов бум на западнонилска треска. Гражданите и туристите са посъветвани да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Миналата година в страната са регистрирани рекордните 316 случая на заразени с вируса, а 50 души са починали, съобщи БНТ.

В началото на летния сезон, гръцките власти предупреждават туристите да предприемат всички необходими мерки, за да се предпазят от ухапвания на комари. След безпрецедентния бум на западнонилска треска миналата година, тази са регистрирани случаи на заразени с вируса хора по-рано от очакваното.

Заболели има както в градските, така и в селските райони на Гърция. В страната е започнала информационна кампания, а туристите могат да намерят брошури още на летището. Препоръчва се да се избягват места със застояла вода, да се използват репеленти срещу комари и да се носят дрехи с дълги ръкави.

В общия случай, заразените със западнонилска треска не проявяват симптоми. Около 20% имат такива, подобни на настинка, включително температура и главоболие, а едва 1% от хората развиват сериозни заболявания. Броят на тежко болните през миналата година, обаче, чувствително се е увеличил, имаше и смъртни случаи.

Очаква се около 31 млн. души да посетят Гърция тази година. Разпространение на вируса на западнонилска треска има и в Сърбия, Кипър, Румъния и Италия.