ВНИМАНИЕ! БУМ с фишинг мейли!

Бъдете особено бдителни, когато изискват от вас да предоставите лична информация

Новини
16:15 - 18 Август 2022
5548
ВНИМАНИЕ! БУМ с фишинг мейли!

Измамниците не спят, особено в тези тежки икономически времена. Клиенти на КВС банк се оплакаха пред Lupa.bg, че са получили съмнителни мейли, които изискват от тях лични данни и информация. Оказа се, че те са фалшиви - известни още като "фишинг". 

Сигурността за всяка банка е най-важна и се стремят да пазят своите клиенти. 

Измамните имейли изисквали потвърждаване на липните данни, телефонен номер и други, като били от името на KBC Банк България във връзка с придобиването на "Райфайзенбанк". 

Пред Lupa.bg от банката заявиха, че не изискват потвърждение от клиентите за ползваните продукти и НЕ изисква никакви действия от ваша страна.

KBC Банк НЕ изисква конфиденциална информация от клиента (потребителски имена, пароли за интернет банкиране или за плащания с карти, данни за банкови карти и др.).

НЕ изисква да потвърждавате данните си чрез достъпване на линкове;

НЕ изисква да потвърждавате паролите си;

НЕ изисква да оторизирате достъпа си до мобилно, онлайн банкиране и дигитален портфейл чрез имейл, който Ви подтиква да го направите;

Специалисти по кибер сигурност предупреждават да бъдете бдителни и да НЕ предоставяте личните си данни и данни за банковите си карти (номер на карта, дата на валидност и др.), както и съпътстващите еднократна парола или активационен код за конкретна услуга по телефон или друг дигитален канал за комуникация.

Не следвайте инструкции, съдържащи се в подобна комуникация и НЕ разкривайте исканата информация.

Винаги въвеждайте ръчно адреса, а не го достъпвайте от кратки линкове, изпратени по имейл.

От KBC Online Bulgaria потвърдиха, че вече са с нова визия и всички уеб страници с логото и визията на "Райфайзен" Онлайн следва да се считат за измамни.

И важно уточнение - измамните „Фишинг“ имейли са такива, които имат за цел получателите им да бъдат принудени да споделят своя чувствителна банкова информация.

Тези имейли изглеждат идентични и подобни на действителни такива за кореспонденция между банките и техните клиенти. Те имитират логата, оформлението и стила на действителните имейли.

В тях се изисква от вас да изтеглите прикачен файл или да кликнете върху приложен линк, който Ви отвежда до имитиращ сайт, където бивате подканени да споделите чувствителна информация за банкови услуги, които използвате.

В тях се използва език, който подтиква към неотложни и спешни действия.

Киберпрестъпниците разчитат, че сте заети с много задачи в забързаното си ежедневие и така по-лесно ще се подведете на измамните им имейли, които на пръв поглед изглеждат истински и достоверни.

При използването на мобилни устройства разпознаването на измамен имейл е по-трудно.

Специалистите съветват да бъдете особено бдителни, когато получите имейл, който изисква от вас да предоставите чувствителна информация: потребителско име и парола за онлайн банкирането ви, данни за ваша карта, CVV код, 3D SMS код за сигурност и други. 

Какво трябва да стоите, ако имате съмнения?

Разгледайте внимателно имейла: сравнете адреса на изпращача с предишни реални съобщения от вашата банка. 

Не кликвайте върху линк в такъв имейл, а въведете ръчно в браузъра си адреса на вашата банка. 

Актуализирайте редовно браузъра и операционната система на вашите устройства. 

Сменяйте периодично (поне веднъж на 3 месеца) паролата си за вход на вашето онлайн банкиране. Използвайте сложни пароли: поне 8 символа дълги, малки и големи букви, цифри и специални символи

Ако сте получили съмнителен имейл или телефонно обаждане, не се колебайте, а незабавно се обадете на контактния център на вашата банка или посетете най-близкия до вас офис.