Внимание! Деца скачат от моста в Бургас въпреки забраната

Тийнейджъри масово практикуват опасни скокове във водата заради липсата на охрана на плажа

Новини
15:05 - 28 Юли 2019
7166
Внимание! Деца скачат от моста в Бургас въпреки забраната

Деца на видима възраст 12-15 години масово се хвърлят във водата от Моста в Бургас въпреки табелите, указващи изрично, че скоковете са забранени, видя репортер на Lupa.bg.

Въпреки, че още преди 2 години общината в Бургас забрани скоковете от един от символите на града, изграден по средата на плажа през далечната 1936 г., моста не е охраняван и от този пропуск се възползват десетки момчета. Повечето нарушители на забраната са бургазлийчета, дошли сами на плаж. Има обаче и туристи от чужбина на всякаква възраст, които също скачат във водата от съоръжението, видя репортер на сайта.

Скоковете от Бургаския мост са опасни, тъй като при неправилно приземяване във водата, човек може да получи схващане и даже да се контузи тежко. През пролетта на 2016 г., жена на средна възраст се удави след скок от моста, след като получи тежко схващане и не успя да доплува до спасителния пристан. След този инцидент Наредбата за опазване на обществения ред на територията в Община Бургас бе променена и в нея бе записано, че лица над 16 години ще отнесат глоба от 2000 лева, ако бъдат заловени да скачат от моста. За съжаление обаче работата е свършена на половина – наредба има, но охрана на моста, а и на самия плаж няма. От това се възползват предимно деца, някои от които тестват „мъжеството“ си със скокове даже от 22-метровата кула.

Заради липсата на охрана, десетки се хвърлят във водата от Моста в Бургас въпреки забраната Снимка: Александър Стоянов

„Сигурно ще поставят постоянна охрана, когато се случи злополука и някое дете се удави. Общината харчи стотици хиляди левове всяко лято, за да поддържа прекрасната Морска градина, но й се свиди няколко хиляди лева за охрана на Моста. Да, отговорността е първо на родителите, но държавата и общината също трябва да полагат грижи за опазването на обществения ред и сигурност най-малкото с превантивна цел. Все пак Моста в Бургас е посещаван всеки ден от хиляди туристи“, коментират загрижени бургазлии.