Внимание! Дезинфектанти причиняват гадене, главоболие и дори смърт

Актуални новини
12:40 - 21 Юни 2021
3004
Внимание! Дезинфектанти причиняват гадене, главоболие и дори смърт

Дезинфектантите за масово използвани и към момента от повечето хора заради Ковид. Не всичко, което слагаме в ръцете си обаче е безопасно.

Изпаренията от дезинфектантите за ръце могат да предизвикат главоболие, гадене и виене на свят, предупреди Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

Експертите съветват тези продукти, масово употребявани заради пандемията от COVID-19, да се използват на места, в които има много добра вентилация.

"Получаваме все повече съобщения за тези нежелани реакции от началото на пандемията", се казва в съобщение на ведомството.

Повечето хора са проявили незначителни или слаби странични ефекти, но при някои се е наложило лечение. Нежеланите реакции най-вероятно са се появили, когато хората са използвали дезинфектанти в затворени пространства или на места с лоша циркулация на въздуха.

Управлението за контрол на храните и лекарствата продължава да следи за съобщения за нежелани събития след употребата на дезинфектанти за ръце. Засега американските власти не планират да променят етикетите на масовите дезинфектанти, но призовават те да се използват в помещения с добра вентилация.

Могат ли да нанесат сериозни вреди?

Колкото и парадоксалбно да звучи дезинфектантите могат и да ви убият. Според експерти на FDA случаите на отравяне с антисептици, които съдържат етилов алкохол, напоследък зачестяват. Някои проби за дезинфекция са тествани положително за замърсяване с метанол. Това вещество е токсично и може да причини отравяне при контакт с него през кожата или лигавицата на тялото.

Експертите са разкрили няколко случая, при които отравянето с метанол е довело до слепота и дори смърт на хората. FDA посъветва купувачите да спрат да купуват опасни антисептици и да се консултират с лекар при първите признаци на неразположение.