ВНИМАНИЕ: Хутите не са плeме и не са талибани

Тяхното движение се бори за повече автономия на заидската шиитска общност в Северен Йемен

Свят
14:50 - 24 Ноември 2023
6487
ВНИМАНИЕ: Хутите не са плeме и не са талибани

Много накратко и опростено: хутите не са племе, а движението им се появява от религиозна общност, която съществува от около 8-ми век - много преди да има и намек за талибани.

Талибаните също не са племе, нито една общност. Макар да се появява в резултат на съветската инвазия в Афганистан, движението е културен и исторически наследник на клановете, сражавали се срещу британците през 19 век. При талибаните религията е обединяващо звено, но не водещо, каквото е пущунският национализъм.

При хутите религията е от първостепенно значение и тяхното движение се бори за повече автономия на заидската шиитска общност в Северен Йемен и поради това се включва в гражданската война в Йемен, превземайки впоследствие столицата Сана през 2014.

Талибаните и хутите са две различни групи, които се различават по множество аспекти, включително географски произход, религиозни убеждения, политически цели и методи на борба.

Географски произход и културен контекст

- Талибаните са движение, което възниква в Афганистан в началото на 1990-те години на 20-ти век. Те са предимно пущуни, една от основните етнически групи в Афганистан.

- Хутите са движение от Йемен, възникнало в края на 1990-те години. Те са предимно заиди, една от сектите на шиизма, и имат силно присъствие в северните райони на Йемен.

Религиозни убеждения

- Талибаните са сунитски мюсюлмани, които следват строга интерпретация на исляма, позната като деобандизъм. Тяхната версия на шариата е известна със своите строги правила и наказания.

- Хутите са част от шиитското течение в исляма, конкретно заидите, съществуващи в района от 8-ми век. Заидите имат различни религиозни вярвания и практики в сравнение със сунитите и другите шиитски групи като например дванадесетниците в Иран.

Политически цели и методи

- Талибаните се стремят към създаването на ислямска държава в Афганистан, базирана на тяхната интерпретация на шариата. Те използват различни военни и терористични тактики за постигане на своите цели и са известни със своето противопоставяне на западните сили.

- Хутите се стремят към по-голяма автономия и влияние в Йемен, както и към защита на правата и интересите на заидитското малцинство. Тяхната борба включва сблъсъци със сунитски групи и противопоставяне на външни интервенции, особено от Саудитска Арабия.

Международни отношения и подкрепа

- Талибаните са изолирани международно, особено след атаките от 11 септември 2001 г. и последвалата война в Афганистан. Те обаче имат подкрепа сред определени етнически пущунски групи.

- Хутите са подкрепени от Иран, което ги поставя в опозиция на Саудитска Арабия и други сунитски държави в региона.

Има ли връзка между талибаните и съветската инвазия в Афганистан?

Инвазията, започнала през декември 1979 г., играе ключова роля в развитието на политическата и социалната обстановка в Афганистан, което довежда до появата на талибаните.

В отговор на съветската окупация, се формират различни афгански въстанически групи, известни като муджахидини, за да се борят срещу съветските войски и прокомунистическото афганско правителство. Продължителната война спомага за радикализацията на афганското общество и развитието на ислямистки идеологии, които играят важна роля за прокарване на интереси на други страни.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1989 г. и падането на комунистическото правителство в началото на 1990-те години, в Афганистан настъпва период на гражданска война. Различните муджахидински групи започват да се борят помежду си за власт, което довежда до значителна политическа и социална нестабилност.

Талибаните възникват като организация в този контекст на хаос и нестабилност през 1994 г. Те се представят като движение, което се стреми към възстановяване на реда и прилагане на строга версия на шариата. Тяхната първоначална подкрепа идва предимно от пущунските области на юга и изтока на Афганистан и това не е случайно.

Има ли връзка между талибаните, пущунския национализъм и борбата с британците в Афганистан през 19 век?

Връзката между талибаните, пущунския национализъм и борбите с британците в Афганистан през 19-ти век е по-скоро историческа и културна, отколкото директна.

Пущуните са най-голямата етническа група в Афганистан и имат дълга история на самоуправление. Пущунският национализъм е силно вкоренен в историята и културата на този регион, особено в борбата за съхранение на автономията и съпротивата срещу външно влияние.

През 19-ти век Афганистан е арена на т.нар. "Велика игра" между Британската империя и Руската империя. Пущунските племена играят централна роля в съпротивата срещу британските опити за контрол върху афганските територии. Тези битки засилват пущунския национализъм и устойчивостта им към външно влияние.

Както стана ясно, талибаните се формират в началото на 1990-те години на 20-ти век, но те са силно свързани с пущунската идентичност и култура. Много от техните лидери и членове са от пущунски произход, и те често се позовават на пущунския кодекс на честта и поведение, известен като "пущунвали".

Идеологията на талибаните и техния възглед за съпротива срещу външно влияние са частично вдъхновени от дългата история на Афганистан като място на борба срещу чуждестранни завоеватели, включително британците. Тази историческа памет играе роля в формирането на тяхната идентичност и политически цели. Някои от основните фигури в движението на талибаните идват именно от клановете, сражавали се срещу британското нахлуване.

Всичко изписано в този пост е много опростено обяснение. Разбирането на посочените разлики е важно за анализа на политическите и конфликтните динамики в Централна и Югозападна Азия.

Талибаните, хутите, Хамас се изписват без кавички.

РУСЛАН ТРАД, активист, блогър и специалист по въпросите, свързани с Близкия изток. Мнeниeто е публикувано във фейсбук, заглавието е на Lupa.bg