Внимание! Идват градушки

Общество
16:36 - 30 Май 2022
2784
Внимание! Идват градушки

Градоносен процес очакваме към 5-и, 6-и юни, когато очакваме да премине фронт. Тогава вече доста добри условия пак за градушки има, и предимно в Западна и Централна България. Така че насочвам вниманието на слушателите към 5-и и 6-и трябва да изключително внимателни за такива опасни метеорологични явления.

Това каза синоптикът от НИМХ Красимир Стоев пред радио „Фокус“.

„Като цяло температурите през юни ще бъдат около нормата. Тя за по-голямата част на страната е около 20-22 градуса, по долината на Струма – 23, по високите полета от 17 до 19, в планините – от 3 до 12 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат предимно между 8 и 13 градуса, най-високите между 32 и 37 градуса. Както вече казах, в по-голямата част от страната това е най-дъждовният месец, така че валежите ще бъдат около нормата, но тя хич не е малка – в повечето райони е между 50 и 70 л на кв. м, а в планинските райони е предимно между 70 и 130 л на кв. м.“, допълни Стоев.

Преобладаващите температури ще са между 28 и 33 градуса. Към 5-и, 6-и се очаква да премине студен атмосферен фронт, по който температурата ще се понижат, въздушната маса ще стане още по-неустойчива, и тогава на много места в страната, особено в Западна и Централна България ще има валежи, гръмотевични бури, градушки, предупреди синоптикът.

Към края на първото и през повечето дни през второто десетдневие на юни температурите ще се задържат близки до обичайните, но времето ще остане много неустойчиво. Ще има слънчеви часове преди обяд, но и следобедни краткотрайни валежи, гръмотевична дейност.

Условия за по-значителни валежи има около 13-ти и 18-ти, когато се очакват да преминават и по-добре изразени атмосферни смущения. Така че общо взето и през третото десетдневие, въпреки че ще има относително повишение на температурите, времето ще се задържи неустойчиво. Тоест, слънчевите часове ще са преди обяд, допълни Красимир Стоев.