Внимание! Колекторите дерат с нова схема

Топ
09:59 - 05 Февруари 2020
2683
Внимание! Колекторите дерат с нова схема

Агенти на колекторски фирми подвеждат наивни длъжници с нова схема - че са служебни адвокати и с лъжа ги принуждават да си платят дълга, показва последната практика на сенчестите фирми.

Миналата година съдът затегна мерките срещу събирачите на дългове заради редица техни незаконни практики. Сега всеки кредитор, който иска да получи заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да направи служебна проверка дали този договор не е в ущърб на клиента. Ако има финансови капани – следва отказ, предаде vest.bg.

Именно за да заобикалят тази стъпка, някои колектори са измислили нов начин, за да накарат длъжниците да платят, още преди съдът да е разгледал заявлението им.

Адвокат Десислава Филипова разказва за новата схема на колекторите:

„Звъни лице, което се представя за служебно назначен адвокат и казва на човека, че срещу него  има дело срещу него. След проверка той вижда, че действително има дело за бързо производство и много хора които не си знаят правата се стресират от факта, че има дело. Мнимият служебен адвокат им предлага да изпълнят за каквото ги съдят, да платят дълга. И хората си плащат още преди да е минала тази служебна проверка от съда“, обяснява адвокат Филипова.

Досега в асоциацията на колекторските агенции в България не са получавали оплаквания от подобни практики. От там съветват хората да не се доверяват на подобни обаждания и визити от мними адвокати.