Внимание, мангъроиди! Хомеопатия осакати Тина Търнър

Пийте си хапчетата и вярвайте на докторите

Шоу
15:28 - 26 Май 2023
15699
Внимание, мангъроиди! Хомеопатия осакати Тина Търнър

У нас червените конци и алтернативната медицина са твърде популярни, а видни инфекционисти лекуват COVID-19 с чайче. За опасностите, които крие подобно отношение към здравето, предупреди преди смъртта си самата Тина Търнър.

Иконата на рокендрола почина в началото на седмицата на 83-годишна възраст, но в последно време на няколко пъти беше на прага на смъртта. През 2017 г. докторите я бяха отписали, а самата рок икона написа: "Седя в болницата и се опитвам да не обръщам внимание на начина, по който смъртта ме потупва по рамото и шепне: "Тина. Тина, сега съм тук."

По това време шармантната дама вече е получила инсулт. Диагнозата идва по-късно: рак на дебелото черво. Плюс високо кръвно налягане. Бъбреците й работят само с пет процента от нормалното. Музикалната легенда бавно се готвеше да умре.

В крайна сметка любовта е тази, която спасява живота на Търнър. Съпругът ѝ Ервин Бах й дарява бъбрек - и още петилетка живот.

Търнър е откровена, че сама си е докарала проблемите - тя залага всичките си надежди в „алтернативна лечебна концепция": „Хомеопатът ми каза, че тялото ми е засегнато от отрови, пуснати в тръбите за питейна вода на замъка Алгонкин. Така че бях решена да възприема неговия подход за лечение чрез очистване от токсини."

Тина сменя всички водопроводни тръби в замъка си и инсталира устройства за пречистване на водата с кристали. Тя спира да приема лекарства. „Вече не трябваше да гълтам хапчета за кръвно, разчитах на специално обработената вода. Всъщност след известно време се почувствах по-добре. Може би това беше моето въображение, но аз вярвах в него и обясних на Ервин тогавашните си убеждения, че в крайна сметка това няма да навреди. Никога не съм грешила толкова."

Последствията са очевидни при следващото посещение на истински лекар. „Когато се явих на рутинен преглед, останах ужасена. Бяха изминали три месеца от последните тестове и ми беше любопитно да видя дали хомеопатичните лекарства са понижили кръвното ми налягане и са подобрили функционирането на бъбреците ми. Тъй като се чувствах изключително добре, очаквах добри новини “, пише Търнър в автобиографията си. Вместо това чува: „Ти си се прецакала окончателно, бъбреците ти са унищожени!“

Рок дамата обобщава сухо: "В резултат на моята наивност стигнахме до точката, в която ставаше въпрос за живот и смърт."

„Безброй пъти се питах защо не съм слушал лекарите си. Как получих идеята да взема решение за собственото си лечение? Ако знаех какъв риск ще поема, никога не бих се впуснал в алтернативната медицина. Не искам да кажа нищо против хомеопатията. След диагнозата ми за туберкулоза през 1969 г. хомеопатичното лечение на лекаря по това време беше работило прекрасно. Само да не бях спряла да пия лекарствата!"