Внимание! Не яжте свинско, продават незаконно заразено месо

Недобросъвестни животновъди тъпкали свине с африканска чума по багажниците на колите

У нас
14:23 - 17 Юли 2019
4919
Внимание! Не яжте свинско, продават незаконно заразено месо

Незаконно тъпчене на заразено свинско в багажници на частни автомобили са установили експерти по безопасност на храните. Въпреки забраната за търгуване със свинско месо от районите на едно от 15-те установени огнища в цялата страна, недобросъвестни търговци и животновъди са допуснали разпространението на мръвка с африканска чума извън тях.

Информацията дойде от шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев. "Имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните. Затова работим и с полицията и мерките ще бъдат стриктни. Няма да се допуска нито една кола от огнищата", каза д-р Илиев. "Всичко ще бъде проверено. Основната опасност за пренасянето на заразата са хората", посочи той. 

За една година заболяването е стигнало от Грузия до Санкт Петербург. От МВР обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, особено в районите на разпространение на заразата. В тях допълнително ще се пренасочат служители от полиция и жандармерия.

По-рано министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Търговище.  "За България проблемът на заболяването е изключително сериозно. Под риск и заплаха е един конкурентен сектор – свиневъдство", посочи тя, като уточни, че той отговаря на биосигурността. "Сектор със среден БВП годишно за 2018 г. – 250 млн. лв., с близо над 40 % задоволяване на вътрешното потребление", добави Танева. По думите й държавата ще вземе всички възможни мерки, които ще бъдат наложени с цялата им строгост за да се справи с този риск и тази потенциална опасност.  

Очаква се до дни да се завърти и клип, в който да се разясни на обществеността как да се предпази от заразеното месо.