Внимание! Netflix и Amazon най-атакувани от хакерите

Повече от 93 000 са опитите за заразяване

Новини
16:36 - 10 Декември 2021
1778
Внимание! Netflix и Amazon най-атакувани от хакерите

Най-популярните платформи в интернет са най-често атакувани от хакерите. Статистиката е безмилостна - тя показва, че от началото на януари 2020 г. до края на юни 2021 г. антивирусни програми са открили повече от 93 000 опита за заразяване, маскирани като първите пет най-популярни платформи за стрийминг: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video и Hulu. 

Оригинални сериали на стрийминг платформи като The Mandalorian (Мандалорецът) и Money Heist (Хартиената къща) най-често се експлоатират за разпространение на злонамерена дейност поради тяхната популярност. 

Тези и други открития са описани в последния доклад на Kaspersky „Стрийминг войните продължават – новости при кибер заплахите?“. Изследването анализира различни видове заплахи: зловреден и нежелан софтуер, свързани с платформите за стрийминг и съдържанието, което те предлагат, както и фишинг страници и фалшиви уебсайтове, имитиращи най-големите услуги за стрийминг в света.

Съдържанието по поръчка и стрийминг услугите отбелязаха бърз растеж през последните две години, което беше допълнително ускорено от пандемията. 

Адаптирайки се към нарасналото търсене на алтернативни източници на забавление, киберпрестъпниците видяха възможността да се възползват от нетърпението на потребителите да гледат любимите си предавания на платформи за стрийминг, като в мрежата се появиха добре познати схеми за измама. 

Експертите на Kaspersky анализираха най-новите тенденции и ключови събития в интернет средата и новите заплахи, свързани с развлеченията, през пиковите фази на пандемията. Продуктите на компанията открили 93 095 опита за заразяване на 18 938 уникални потребители с 8 650 различни файла от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Netflix е не само водещата платформа по брой на абонати, но и най-популярната услуга за стрийминг, използвана като примамка от киберпрестъпниците. Общо 89,93% от засегнатите потребители се сблъскват със злонамерен или нежелан софтуер, докато търсят платформата Netflix и свързано с нея съдържание.