Внимание: Опасни детски бански в Интернет

Не е ясно къде за произведени, брандът е Mc Alson,,а баркодът: 9520 95 9 0

Актуални новини
18:10 - 12 Юни 2024
3470
Внимание: Опасни детски бански в Интернет

По сигнал на властите в Белгия от крайните потребители се изтеглят детски плувни шорти с различни цветни щампи (цветя, фунийки за сладолед и др.), които са продавани онлайн и то на стойност 69 евро. 

Причината е, че имат дълги функционални връзки за завързване в областта на кръста, които могат да се заклещят при различни дейности на детето, което да доведе до наранявания. Паради тази причина продуктът не отговаря както на изискванията на Директивата за обща безопасност на продуктите, така и на европейския стандарт EN 14682. Страната на произход на опасния артикул е неизвестна, но той може да се идентифицира по бранда – Mc Alson, и по баркода: 9520 95 9 0. Някои от моделите, които могат да бъдат открити и към момента в Интернет, са с копчета, но се срещат и от опасните – с връзки около кръста.


Връзките със свободни краища на детските бански могат да се увият около врата или крайниците на детето, както и да се закачат за използваните от малчуганите надуваеми артикули. Това крие риск от задушаване, удавяне след загуба на равновесие и поглъщане на вода или най-малкото нараняване на детето. При игра на плажа и закачане на връзките отново може да се стигне до неприятни ситуации. 

Заради същите рискове наскоро са изтеглени от пазара и следните артикули:

Детски комплект от панталон, бяла блуза и розов суичър с цип, с надпис „Barbie“ и щампа на кукла – бранд Barbie и неизвестна страна на произход;

Два модела черни спортни панталонки за деца от 1 до 4 години, с надписи съответно: „Best ella in the world“ и „Basketball“, страна на произход Турция.