ВНИМАНИЕ! Пазете се от морето, днес то взима най-много жертви!

Започват да духат есенните ветрове, излизат големи вълнения и мъртво течение

Новини
08:59 - 02 Август 2020
1886
ВНИМАНИЕ! Пазете се от морето, днес то взима най-много жертви!

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните светци.

Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Според народното поверие на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.

От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова летовниците трябва да са особено внимателни при къпане в морето.

Също така се смята, че на днешния ден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесната му сила.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен покровител.

Имен ден празнуват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.