ВНИМАНИЕ! Пазете се от тази отровна гъсеница

Боровата процесионка причинява тежки алергични реакции при хора и животни, като дори може да е смъртоносна за четириногите

Новини
11:54 - 16 Април 2024
7247
ВНИМАНИЕ! Пазете се от тази отровна гъсеница

Известният математик Петър Велков алармира за опасната гъсеница борова процесионка, която масово поразява иглолистните дървета в горите. Тя причинява тежки алергични реакции при хора и животни, като дори може да е смъртоносна за четириногите. Ето какво пише Велков:

Важно!!! Опасност за децата и животните. Приятели, отскоро има изключително голям проблем у нас. Нашествие на едно от опасните животни у нас, което може да доведе до тежки алергични реакции при някои децата, а със сигурност за домашните ви любимци и до смърт. Борова процесионка. Децата могат да я объркат с пръчка, защото приличат на такава, когато се предвижват слепени една за друга.
Макар и да не сте чували за нея (аз не бях), само за последните седмици има няколко тежки случаи и смърт на кучета, разхождани от стопаните си в горичка/парк, а кучето само е подушило животното. Някои успяват при късмет и бърза реакция (промивки и медикаменти) да ги спасят.

Детенцето на мои близки приятели настъпва леко такава в парка в Кюстендил. Добри хора ги предупреждават да внимават. Въпреки че веднага измиват обувката, детето и бащата са с обриви, а детето след това кара със същите обувки тротинетка, друго дете малко по-късно също кара същата тротинетка и то също се обрива. Толкова е силна отровата.
Другото лошо е, че тази напаст е навсякъде в боровите гори (можете да познаете присъствието и по тези паяжини) в момента и ги изяжда. Там се крият тези гадини, причиняващи алергични реакции и некроза на животни. Не ги докосвайте, не стойте близо до тях, за да не вдишате власинките им.
Изгледайте видеото, за да предпазите децата, себе си, близки, приятели и вашите домашни любимци.