ВНИМАНИЕ! Плъзнаха онлайн измами с ваксините

Крими
21:35 - 05 Януари 2021
4183
ВНИМАНИЕ! Плъзнаха онлайн измами с ваксините

Бъдете внимателни - докато милиони хора чакат да получат ваксина срещу COVID-19, която може да стигне до тях след месеци, онлайн измамници - чрез имейли и в приложения за съобщения, примамват жертвите с твърдения, че могат да доставят дози в рамките на дни за само 150 долара.

Измамите с ваксини срещу COVID-19 се увеличават, според европейски и американски държавни агенции, които предупреждават обществеността за схеми за измъкване на пари и лични данни.

"Ройтерс" провери във форумите на т.нар. dark web, както и в приложението за съобщения Telegram и намери седем различни оферти за предполагаеми ваксини срещу COVID-19.

Схемите включват имейли, обещаващи включване в някакви секретни списъци за ранен достъп до ваксини, както и автоматични телефонни позвънявания уж от името на държавни агенции. На т.нар. табла за съобщения в "тъмната мрежа" добавиха ваксините COVID-19 към по-традиционните незаконни стоки за продажба, пише „Дневник“.

Американското ФБР и Интерпол, наред с други организации и агенции, предупредиха през декември за възникващи схеми за измами, свързани с пандемията, като заявиха, че фалшивите лекарства и ваксини, рекламирани на фалшиви уебсайтове, могат да представляват кибер заплаха и значителен риск за здравето или дори за живота на хората.

Домейните на уебсайтове, съдържащи думата ваксина в комбинация с COVID-19 или коронавирус, се увеличиха над два пъти от октомври до около 2500 през ноември. Това се случи в момент, когато първите легитимни ваксини наближаваха одобряване от регулаторите, обяснява компанията за киберсигурност Recorded Future, която проследява онлайн измамите с COVID-19.

"Засега много от тези домейни просто изглеждат като опит да се използва моментния интерес, но някои ще бъдат употребени за фишинг, за да накарат хората да кликват върху (злонамерени) връзки", каза Линдзи Кей, директор в Recorded Future. Тя допълва, че нейният екип, който също претърсва "тъмната мрежа", досега не е срещал да се предлага там законна ваксина, отклонена от здравни заведения или от национални запаси.

Изданието zdnet.com описва случаи, в които от желаещите нелегално да получат ваксина, се изисква да попълнят формуляр за нареждане на опашката, в който да се съдържат имената, адрес, осигурителен номер, рожденни дати и други лични данни за идентифициране в интернет. Това не само е кражба на такава информация, но и улеснява хакерите за атаки срещу здравни заведения и държавни и социални институции и банки.

Измамите се възползват от опасенията на хората, предизвикани от далеч по-бавното - спрямо обещанията на властите - пускане на ваксини за защита срещу вируса, отнел до момента над 1.8 милиона живота по целия свят. Повечето вероятно ще трябва да изчакаме поне до пролетта или дори през лятото, за да стигнат до ваксиниране.