Внимание, родители: Готовите бебешки храни съдържат прекалено много захар

Здраве
13:53 - 15 Юли 2019
2377
Внимание, родители: Готовите бебешки храни съдържат прекалено много захар

Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията на етикетите им е объркваща, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). СЗО предлага да бъдат обновени критериите, за да бъде подобрено качеството на храната за най-малките.

"В около половината изследвани продукти . . . повече от 30 процента от калориите са от захари и около една трета от продуктите съдържат добавена захар или нейни заместители" - отбелязва европейският клон на СЗО, след като са изследвани почти 8000 продукта от над 500 магазина - като се започне от Виена, през София и Хайфа до Будапеща, в периода от ноември 2017 г. до януари 2018 г.

Високото съдържание на захар може да засили риска от наднормено тегло и кариеси. Свикването със сладкото от ранна възраст може да създаде нежелано предпочитание към такава храна за цял живот, предупреди СЗО.

Консумирането на сладки напитки, включително плодови сокове, може да предразположи към пренебрегване на храните, които са с повече полезни съставки.

Около една трета от изследваните продукти съдържат захар, концентриран плодов сок или други заместители, които не би трябвало да бъдат добавяни към храните за най-малките. От 18 процента до 57 процента от тях съдържат повече от 30 процента калории от захари. 

СЗО установи, че като бебешки храни се продават и продукти, които се смятат за неподходящи за най-малките. На етикетите на 28 процента до 60 процента от храните пише, че са подходящи за деца до шест месеца, при условие че СЗО препоръчва за тях само кърма.

СЗО иска да бъде сложен край на рекламата на заместители на кърмата и препоръчва на децата на възраст от шест месеца до две години да се дава само домашно приготвена храна. Добавената захар или нейните заместители би трябвало да бъдат забранени в бебешките храни.

На етикетите на сладките напитки, особено на плодовите сокове и кондензираното мляко, както и на сладкарските продукти, трябва да бъде посочено, че не са подходящи за деца до 3-годишна възраст.