Внимание, родители! Рекетират ви!

С нарочно писмо МОН нареди да не се искат такси и пари извън регламентираните в детските градини и училищата

Новини
14:25 - 27 Септември 2019
5365
Внимание, родители! Рекетират ви!

Да не се искат пари на родителите на деца в детските градини и училища, защото за това няма правна форма, призова министърът на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев. Писмо, което той е разпратил до ведомствата, уведомява родителите за това. То обаче е дълбоко скрито от директорите и не стига до майките и татковците на децата.

Трябва да стане ясно, че тази корупционна практика, която е масово разпространена - да се купуват сапуни, тоалетна хартия, чаршафи и какво ли не в детските градини, а училища да товарят родителите с принтери, видеостени, топки за физическо и други - е напълно незаконна, коментират родители и педагози.

„Българите имат право на безплатно образование, без да му се искат такси и пари, извън регламентираните“, съобщава министър Красимир Вълчев.

Той смята, че даренията трябва да стават доброволно и уточнява, че призоваването на родителите да даряват не включва това.

Министърът нарежда на началниците на регионалните управления на образованието да осъществяват контрол по изпълнението на писмото и да му докладват при констатирани нарушения.