Внимание, стопани! Мана убива слънчогледа

Има сигнали за умишлено заразяване на семената, за да отвори широко пътят на фунгицид за борба със заразата

Икономика
14:27 - 30 Май 2019
4740
Внимание, стопани! Мана убива слънчогледа

Мана по слънчогледа в цяла България може да убие цялата реколта, алармираха пред АгроКлуб БГ агрономи от Научно изследователския център Плантиз. Причината за маната е Plazmopara helianti. Желателно е всички земеделци да си огледат площите. Налепът е отдолу по листата, а върху горната повърхност е като по-светли петна.

Заболяването се овладява трудно и нанася значителни щети върху засетите площи със слънчоглед. Пренася се главно чрез недобре обеззаразени семена. Специалистите от центъра препоръчват на земеделците да обеззаразяват допълнително семената на слънчогледа с Апрон и медни препарати. Гъбата е силно чувствителна на медни фунгициди. Заболяването се лекува единствено с препарати използвани в лозарството срещу мана по лозата, тъй като причинителите са от един род. Препоръчват се системните препарати. Препаратите на база алуминиев фозетил не трябва да се смесват с медни препарати.

Има съмнения, че заболяването умишлено се внася със семената за да отвори широко пътя на фунгицид специално за него. На площите където се открива заболяването на есен преди почвообработките трябва да се внесе по 500 г/дка син камък разтворен в 20-30 литра вода. Внася се с обикновена пръскачка и се инкорпорира.

Основната причина за появата на заболяването е силния превес на азота над медта или силния дефицит на мед в почвата. Затова трябва да се ползват и листни торове с повече мед в ранните фази на културата. За съжаление прогнозата на агроекспертите от Център Плантиз, че слънчогледа ще става все по-скъпа култура ще се окажат напълно верни.

Нападнатите от мана по слънчогледа растения имат редуциран растеж и скъсени междувъзлия, поради което остават много ниски. Листата са гъсто разположени, с къси дръжки, дребни, понякога завити надолу по дължината на средната жилка. От дръжката към върха на петурата, се разлива жълтозелено напетняване, което често се разраства и обхваща петурата изцяло.

От долната страна на листата се образува плътен бял налеп, който по-късно потъмнява. Възможно е и вторично системно развитие на маната, при което признаците протичат от връхните части към основата на растението. То обикновено се проявява в периода около цъфтежа. Нападнатите листа са силно нагърчени и чупливи. Болните растения като правило загиват.

Малкото останали растения, образуват деформирани, дребни, щръкнали пити, които цъфтят преждевременно или остават стерилни, а формираните семена са спаружени. Локалната форма се проявява под формата на разпръснати, хлоротични, ъгловати петна, най-често ограничени от невратурата, които от долната страна също са покрити с плътен бял плесенов налеп. Мерките за контрол с патогена са: спазване на 7-8 годишно сеитбообращение; дълбока оран след прибиране на реколтата; унищожаване на самосевките слънчоглед; използване семена на устойчиви хибриди и използване на третирани семена.