ВНИМАНИЕ: Тецове бълват опасни химикали

Общество
17:01 - 10 Септември 2024
1117
ВНИМАНИЕ: Тецове бълват опасни химикали

Инвестициите в топлоцентрали и други съоръжения за изгаряне на отпадъци в страната се увеличават и създават здравни и екологични рискове. За това алармира Българската асоциация „Активни потребители“, позовавайки се на доклада „Изгарянето на отпадъци в България зад завесата – количества, здраве и технологии“ на екологичното сдружение „За Земята“.

Така се спира развитието на общинските системи за рециклиране и компостиране на боклука, отбелязват от екосдружението.   

България е постигнала 28,2 на сто рециклиране на отпадъците през 2021 г. при поставени цели от 60% за рециклиране към 2030 г., 65% до 2035 г. и 10% депониране, показват данните на Националния статистически институт и Евростат. 

Това означава, че към 2030 г. страната ни ще има потенциал да изгаря 30-40 процента от отпадъците.

В момента RDF горивото от отпадъци и остатъците от сортираните отпадъци съставят 58% от разрешения капацитет на инсталациите за изгаряне в страната.

Всеизвестен факт е, че „Топлофикация Сливен“, ТЕЦ „Бобовдол“ и други чрез увеличаване на изгарянето на отпадъци вместо въглища намаляват плащаните въглеродни емисии и получават премии за произведения ефективен ток от Фонда за сигурност на енергийната система.  

Само към 31 май 2024 г. са стартирани три процедури за екологични разрешителни за изгаряне на общо 667 540 тона отпадъци, две от които са за територията на община Девня. Застрашени са районът на град Павликени и съседни общини, съобщават от „Активни потребители“. Изгарянето на 180 000 тона боклук годишно заплашва павликенския край и съседни общини според инвестиционното намерение на „Петрургия“.

Изследването разкрива и сравнява различните методи за изгаряне на боклука и здравните рискове, които то носи за населението. В момента право да горят отпадъци имат „Холсим България“ и „Хайделберг матириълс Девня“, ТЕЦ „Бобовдол“, „Топлофикация Сливен“ и др. Заговори се, че  и други въглищни централи планират да минат на гориво от биомаса или изгаряне на отпадъци.

Изпълнителната агенция по околна среда е отказала да предостави информация за количествата изгорени отпадъци по кодове от  всяка от работещите в момента инсталации, защото тя била конфиденциална, твърдят от екологичното сдружение „За Земята“.

Подробен доклад за рисковете от изгарянето на отпадъци се очаква да бъде публикуван още тази есен,  съобщават „Активни потребители“. През есента на 2024 г. ще бъде публикуван подробен доклад за рисковете от изгарянето на отпадъци. 

От комините на пещите се изхвърлят вредни химикали като диоксини, фурани, устойчиви органични вещества, опасни за околната среда и здравето на хората.