Внимание! Тол камерите вече са вързани с КАТ

Те ще заснемат джигити и ще мерят средна скорост от устройство до устройство

Новини
12:50 - 29 Ноември 2023
6721
Внимание! Тол камерите вече са вързани с КАТ

Тол камерите вече са свързани със системата на КАТ и служителите на реда виждат нарушителите. Това разкриха от Пътната агенция - собственик на камерите, чиято основна цел е да следят за електронни винетки и тол такси, но скоро ще засичат и средна скорост от камера до камера.

„И в момента данни за скоростта на автомобилите се изпращат към МВР. Те дават информация за движението на автомобили и потенциалните нарушения на скоростта“, казаха от агенцията.

Оттам обясниха, че единственото, което остава, за да могат камерите да се използват за административни наказания, е да бъдат сертифицирани от Българския институт по метрология.

Проектът вече е на етап замервания и изпитвания на камерите от експерти на БИМ. Информацията бе потвърдена и от МВР.

Според експерти за разлика от радарите на КАТ системата за средна скорост не засича скоростта на движение на автомобилите, а я калкулира. Това става чрез съпоставяне на времевите моменти, в които дадено МПС е снимано от две последователни камери в даден пътен участък.

Например, ако две камери са разположени на 50 км една от друга, а ограничението на скоростта в участъка е 140 км/ч, то електронен фиш ще получат собствениците на всички автомобили, преминали разстоянието за по-малко от 21 минути и 25 секунди.

За да заработи системата, е необходимо и изменение на Закона за движението по пътищата, където към момента не е предвидено КАТ да може да глобява по данни от устройства на други институции. Предстои гласуване на второ четене.

Електронният фиш пък ще бъде преработен и вече ще включва две локации и часове на извършване на нарушението – преминаването край първата и край втората камера.