Внимание! Този банкомат краде парите ви! (СНИМКИ)

Актуални новини
17:57 - 16 Март 2022
14773
Внимание! Този банкомат краде парите ви! (СНИМКИ)

Банкомот на столичната улица "Граф Игнатиев" 29 безогледно краде парите на гражданите, алармира пред Lupa.bg потърпевша софиянка. Вече почти месец тя се опитва чрез банката, чийто клиент е, да получи сумата, която е отчетена, че й е дадена, но всъщност не е. 

Накратко казусът е - че банкоматът, собственост на Централна кооперативна банка (ЦКБ), вече повече от месец е в неизправност, но банковата институция не взима мерки да предотврати проблеми за гражданите, които използват АТМ-устройството.

Дамата разказа пред Lupa.bg, че на 21 февруари, в 11,40 ч. прави опит да изтегли от дебитната си карта 400 лева. Поставя картата си от ПИБ в устройството, което преди това е изписало на екрана на български и на английски език: "Поставете вашата карта". Така погледнато по нищо не личи, че банкоматът не работи, още повече, че светкащата зелена светлина индикира, че той би трябвало да е в изправност. 

Банкоматът на ЦКБ на ул. "Граф Игнатиев" се намира до фирма за химическо почистване. Въпреки че подканя клиентите да поставят банковата си карта, всъщност устройството не работи вече месец. В това се увериха и репортерите на Lupa.bg.

Да, ама не! След като сте натиснали копчето, указващо сумата, която бихте искали да изтеглите и сте въвели коректно ПИН кода си, чувате как банкоматът отброява банкнотите и тъкмо, когато се надявате, че парите всеки момент ще се появят, изведнъж се появява надпис "Устройството не работи. Моля да ни извините!"

Въпреки че банкоматът не работи обаче е отчетено, че парите са изтеглени коректно, което всъщност не е така. Клиентката на ПИБ разбира, че 400 лева са й блокирани, тъй като тя ги "е изтеглила". Веднага информира ПИБ, че банкомат на ЦКБ неправомерно е отчел, че й е платил въпросната сума. От ПИБ съветват клиентката си да изчака два дни и обещават, че парите ще й бъдат върнати възможно най-бързо. Това обаче не се случва, дори напротив реално те се водят като изтеглени. 

След няколко проведени разговора с виртуалния банков клон потърпевшата подава в банката, на която е клиент, декларация за оспорване на трансакция на 25 февруари. Седмица по-късно обаче се оказва, че служителите в ПИБ са проспали жалбата и са забравили да я придвижат и да изискат от банката, собственик на повредения банкомат - ЦКБ, да направи ревизия на устройството и да върне парите.

На многократните позвънявания в ПИБ измамената от банкомата клиентка получава уверения, че всеки момент парите й ще бъдат възстановени. Това не се случва повече от 20 дни и накрая тя отива в столичен клон на Централна кооперативна банка, за да сигнализира за разваления банкомат и да попита кога ще й върнат неправомерно взетите пари. Отговорът на любезна банкова служителка е: "Госпожо, проявете търпение. Технологичното време за извършване на проверка е 45 дни". 

Не се подлъгвайте! Устройството не работи...

Изводът от цялата нелепа ситуация е: не теглете пари от въпросния банкомат на ул. "Граф Игнатиев" 29, тъй като няма да получите парите си, а после банките ще ви скъсат нервите в разправии. И второ - теглете пари само от АТМ устройства - собственост на банките, чийто клиенти сте. Дори и техните банкомати да отчетат, че са ви дали пари, които не са, шансът да ви възстановят сумата е доста по-голям, а и проверката отнема доста по-кратко време.